Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När miljövetaren går i diktterapi. Förövrigt anser jag att "ekologisk sorg" och "klimatångest" är högst sunda reaktioner på en sjuk värld. Ett tecken på insikt och kanske just vad som krävs för förändring.


Egenartsförakt

  

När nu polarisen och glaciärer  

smälter i obeveklig takt, 

späder den på vår redan stora vanmakt. 

 

Att Golfströmmen skulle mattats

var sedan länge sagt. 

Men blev nu obehagligt väl belagt. 

 

Och Sveriges rika skogar krymper

i en kortsiktig tjuvpakt, 

för mer pengar och tillväxtjakt. 

 

För världen tycks vara blind, 

driven av miljardkontrakt. 

Tillika natur- och människoförakt. 

 

Så kortsiktig är vår värld

att det är tabu- och sekretessbelagt. 

Så enfaldigt, misslyckat autodidakt. 

 

Men vilka orkar inse vidden

av vårt dödsförakt? 

Inse det var helt oöverlagt?

 

Vårt herravälde över andra arter,

som ett monster med en stulen fullmakt. 

Skapelsen är råvara på väg till nödslakt. 

 

Denna insikt och dissonans

ger den insiktsfulle egenartsförakt,

skam över mänsklighetens glappkontakt. 

 

För vi är alla mer än råvaror och kunder. 

Men hur kan vi återskapa vad vi ödelagt? 

Finns det hopp om en värdig balansakt?

 




Bunden vers (Rim) av Briza media
Läst 222 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2021-02-24 13:33



Bookmark and Share


  Kajan VIP
Så hårt och så sorgligt är det, och det kommer fram i texten på ett mycket tydligt sätt.
2021-02-25

  Lottie Ålhed VIP
Att inte stoppa huvudet i sanden. Våga se. Tror jag är nödvändigt trots allt. Fint skrivet av dig.
2021-02-25

  Niliboy
Bravo med insikt och hopp!
2021-02-24

  Solweig Jansson VIP
Instämmer till fullo med alla nedan ! Bravo !

2021-02-24

    Lena Staaf VIP
Jättefint skrivet, rytmiskt och med fina rim. Och själva ämnet, ja, det rymmer all den förtvivlan och desperation som framgår av dina rader. Den klimatångesten bör inte teraperas bort! Snarare bör fler skaffa sig den.
2021-02-24

    Elisabeth Nilsson VIP
Mycket bra och tänkvärd dikt om tillståndet i värld och natur.
2021-02-24

    Sefarge VIP
Aktiemarknaden styr
När naturen och
Förnuftet flyr
Undan till
Det som
Finns
Kvar. ..
Att över
-leva uti.


2021-02-24

  Marita Ohlquist VIP
En utomordentligt bra text att läsa och begrunda.
2021-02-24
  > Nästa text
< Föregående

Briza media
Briza media