Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bialowiezaskogen ungefär 62 kilometer sydost om Bialystok i Polen och 70 kilometer norr om Brest i Vitryssland. Totalt upptar nationalparken en yta på 1418,85 kvadratkilometer.


Visenten i Bialowieza


I Bialowiezaskogen där visenten prålståtar,
brölar och skakar av sig anblicken av tarpaner
i vilt löpsprång. Vår europeiska bison
hoppseglar, trots sitt tonnage, över stock och
sten och 2 meter stängsel. Alla de otaliga
svampsorterna ser han inte för allt gräs han
maler ner.

Huld ter sig morgonen för alla tassande
småfotingar som ekorre, bäver och räv.
Med öronen öppna mot världen
suger de i sig sång affettuoso från
den tusenhövdade skaran näktergalar.

Med i urskogssuset nynnar 8-9000 insekter
och de mest färggranna fjärilar. Att sen stå
under de paraderande pelarträden är i sig
ett under. De högsta lindarna svävar på 60
meters höjd. I pelarsalongen ingår även
tall, gran ,ek, avenbok och ett tjugotal andra.
Trots höga åldern på hundra år och mer
lallar de inte på sista versen.

Någonstans ur skogens allra djupaste mittsvirr
kan ibland ett klagande uppfattas.Till hackspettens
trummande ljuder då ett sorgset hummande från
alla stamgäster. De initierade menar att skogen
uppsnappat en och annan rad om avverkning.




Prosa (Kortnovell) av BenGust VIP
Läst 197 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2021-02-26 11:20



Bookmark and Share


  AiA Maria den fria
Ödmjuk inför möjligheten att via din fina kortnovell njuta urskogen och dess invånare.
Reflekterar ännu en gång över människans framfart som i tex avverkning som just här gav granbarkborren fäste...
Tack för tänkvärt,berörande om vikten av att värna vår moder jord.

Tack!
2021-02-28

  Elinor Sörensson VIP
En ljudande, livfull skildring
av Bialowieza, en av få kvarvarande
urskogar i världen. Dit jag förflyttas
när jag läser denna skickligt
formulerade text. Så står jag där,
öga mot öga, med den ståtliga
visenten.

2021-02-27

  Briza media
Nordeuropas sista urskog. Svårt att tänka sig idag att Europa var täckt av liknande skogar innan människans ökade utbredning.. En skam att den naggas i kanten och inte tryggt och säkert får vara kvar. Mycket fint fångat! Detta myller av allt mer exotiskt liv. Samt oron.
2021-02-27

    Lena Staaf VIP
Det låter som ett hotat paradis?
2021-02-26

  Larz Gustafsson VIP
Har du läst Lundells bok "Visenterna"?
2021-02-26

  Öknens Ros VIP
Så fantastisk natur!
2021-02-26
  > Nästa text
< Föregående

BenGust
BenGust VIP