Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Plastöar

 

 

Det är knappast våra plastkassar från ICA, Willys, Coop m fl som seglar som plastöar på världshaven, de går till förbränning. Snarare är det de stora lyxkryssarna, lastfartygen m fl som är de stora bovarna. Var gör de av alla sina sopor och avfall, i hamnarna? Tilläggas bör alla avlopp som går ut orenade i Medelhavet från länderna däromkring. En mer nyanserad debatt beträffande nedskräpningen i haven efterlyses.

 

Tilläggas bör att den plast som sopsorteras återanvänds till nya produkter.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Öknens Ros VIP
Läst 194 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2021-02-27 11:32



Bookmark and Share


  Bodingen VIP
Försäljningen av matkassar i plast har gått ner, dito avfallspåsar har däremot skjutit i höjden...
2021-03-03

  ULJO
Vårt land ligger inte bakom nedskräpningen av vår jord.
2021-03-01

  AiA Maria den fria

Endast ca 20% av plasten som sopsorteras i Sverige återvinns

Bioplast är också plast!

Ibland kan plastpåsar vara gjorda av sockerrör eller majs, men de är inte mindre farliga i naturen än annan plast. Samma sak gäller för plast som kallas biologiskt nedbrytbar plast. Den kan visserligen brytas ner i en särskild kompost - men inte i naturen.


Försäljningen av plastpåsar/kassar har minskat med drygt 50%.
EU:s mål är att varje person förbrukar max 40 plastbärkassar. Sverige ligger på ca 70 st/person/år i nutid.

Tack!

2021-02-28

  Kungskobran VIP
Plastpåsar tillverkade av biologisk nedbrytbar plast, t.ex av majs är också belagda med straffskatt, suck
2021-02-28

    Lena Staaf VIP
Ja visst är andra värre än oss men det är inte samma sak som att vi inget ska göra. Tror det är ca 25 % av plasten som återanvänds i Sverige trots att vi är så duktiga på att sopsortera.
2021-02-27

  Jeflea Norma, Diana. VIP
Vi svenskar sorterar mycket medveten under lupp av fotocel till varje gatanshörn och hav, svenskar bygger ekologiska wc latriner till afrikaner och indier.
#Plastifiere på rumänska
#Mjukgörande: på svenska.
#Plasticizing:på engelska.
gör plast gjutbart, särskilt genom tillsats av ett mjukningsmedel. ren cellulosaacetat är ett sprött material men kan mjukgöras för att göra det flexibelt.
2021-02-27

  wiria77
så sant
detta med plastpåsar
är inte egentligen
ett problem i Sverige
2021-02-27

  angela Täubert fd Jansson VIP
Absolut, detta är inte ett svenskt problem...
2021-02-27
  > Nästa text
< Föregående

Öknens Ros
Öknens Ros VIP