Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
https://www.youtube.com/watch?v=z2cJRiLDd2k ....... dvs denna "meta-novell" är inspirerad av Stevie Wonders sång SATURN som jag märkligt nog aldrig hade hört förrän nu, fastän är från hans till synes mest kreativa period 1976


Rondell #23 : kring Saturnus förundran

 

 

 

Vi bor på Telesto, en liten måne utanför Saturnus. De flesta bor på stormånen Titan, där det råder klart lättare förutsättningar att överleva. Parallellt har de större trängsel, eftersom turisterna också vuxit till sig. När vi flyger till torget, föredrar vi att vingarna ingalunda trasslar in sig i andras vingar.

 

Tar oss ibland längre turer bort från Saturnus. Titt som tätt brukar vi stanna till vid Tellus, och skåda vem som krigar just nu eller vem som har uppnått preliminärt fredstillstånd. Det är oss ett mysterium varför ni måste kämpa emot varann på det direkt dödliga viset. Ni är ju faktiskt fullt bekanta med andra sorters kamp också, roliga tävlingar att samlas kring och kluriga kunskaper att söka efter. Och mitt i Vintergatans mest livsfarliga trafik, har väl både ni och vi det redan tillräckligt tufft till vardags?!

 

Trots givande utflykter - alltid så skönt att komma hem igen! Till våra evinnerligt frusna sjöar och gyllene snö, som ingen i världen kan se..? Jo just det, Stevie Wonder såg "orange snow" i sin sång om vår planet. Bland dess ringar finns heller inga mobiltelefoner. Så vi skriver bara för att säga att vi älskar er!!

 

Telesto tycks varit den trettonde i ordningen som några jordbor upptäckte bland Saturnus satelliter. På vår måne växer visserligen varken apelsiner eller andra frukter att tala om. Emellertid ger oss triljoner runda små stenar all näring som någon kan föreställa sig. Ytan synes lika grå som slät, för människor med flera. För oss är månen fylld med gåtfulla grottor och färgglada hus. Ihopkopplat med Saturnus infrastruktur blir allt så rikhaltigt att vi knappt mäktar med vår egen vrå ens.

 

Ni tror förmodligen att vi hittar på detta, som ni själva gjort med mången historia, på ont och gott. Vad man observerar lär bero på vilka sorts glasögon man föddes med - eller vilka man sett till att skaffa. Elton John har hunnit bära så många glasögon att han mycket väl kan ha råkat inspirera Stevie Wonder när det begav sig. Sembello hette dessutom en medmusiker och medskribent till sången om Saturnus. Soulen funkade ibland mer som pianofärgade ballader. Tydligen fanns där synthesizers även i Motown i Michigan - ja, naturligtvis! kanske ni tänker. Besinna då hur fantastiskt det är att vi telestobor överhuvudtaget känner till skillnader mellan USA och USA..!

 

Ni vet säkert att ni torde frysa ihjäl omedelbart härute. Vilket inte automatiskt inebär att vi saknar liv. Även medborgare på Titan har iakttagit hur ni medvetet tar död på varann - som om det inte skulle räcka med vissa virus. Vi hoppas att så många människor och djur som möjligt på Tellus överlever. Även fast varken kärleksfullhet eller svidande kritik lär hjälpa hela vägen fram?! Om det börjar brännas eller bara är kallare än någonsin får ni själva avgöra?!

 

 

 

 

 

 

 
Prosa (Kortnovell) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 32 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-03-08 18:20Bookmark and Share


  Nanna X VIP
En mycket aktuell text, som tar fasta på de fina idéerna i Stevie Wonders låt - som jag inte heller hade hört förrän nu, men jag tänkte faktiskt också på Elton John innan jag läste din text. Inte så konstigt kanske, de tillhör ju samma generation. Gillar särskilt hur man inte behöver bilar när alla på Saturnusmånen kan flyga, hur ingen kan se deras snö, hus och mat utom de blinda, och hur de älskar oss trots allt. Roligt hur turisterna växer till sig!
2021-03-08

  Syrran77 VIP
Tack för tänkvärd resa ut i rymden!
2021-03-08
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP