Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

en ballad på kvinnodagen

jag vill skriva en ballad
om mammorna, tanterna och tjejerna
i min barndoms sjuttiotal

de som fick stå ut
och hålla käften

och de som höjde rösten

de som inte fick undan
de ovälkomna händerna

och de som organiserade sig

gamla tanterna som bodde tillsammans,
men inte kunde vara öppna

och de som marscherade som
en armé av älskande i stockholm

hemmafruarna som
fick be maken om hushållspengar

och de få som drev företag

tjejerna på kungsgatan i malmö

och de som ville förbjuda sexköp,
de som inte tyckte att "den bästa
kvinnorörelsen är den i sängen"

tanterna i pingstkyrkan som
tyckte att frigörelsen gått för långt

och de som solade topless på ribersborg

min klasskamrat på högstadiet som
var den enda tjejen att välja träslöjd
i stället för att sy

skrivmaskinsfröken på gymnasiet
som gillade låten om hanna från arlöv,
och bar antikärnkraftsmärke i skolan

och borgerliga villaförortstjejen som ifrågasatte henne

den unga chilenskan på samma skolas
gård som fick oförstående frågor
om varför hon inte stannat i sitt hemland

och hennes hemspråkslärarinna

sjuttiotalet slutade för drygt fyrtio år sedan

mycket har förändrats

och mycket är sig likt

men jag vill skriva en ballad
om mammorna, tanterna och tjejerna
i min barndoms sjuttiotal

de som fick stå ut
och hålla käften

och de som höjde rösten




Fri vers av Herr Farbror VIP
Läst 142 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2021-03-08 19:35



Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
En eloge för denna fina hyllning till kvinnorna som trots allt kämpade på.
2021-03-09

  Moa Paulsson
Å, så bra! Alla dessa obesjungna vardagshjältinnor - vad fint du fångat dem!
2021-03-08

  AKT VIP
Vi måste höja våra röster för att höras.
2021-03-08
  > Nästa text
< Föregående

Herr Farbror
Herr Farbror VIP