Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Jag hade kunnat bli kriminalkommissarie!


En gammal skattkarta över ett mord

För vuxna om ett mord på 29-åriga Eva Svensson 29 april 1976 dagen före Valborg i Skrylle utanför Lund.

Någon mördade Eva Svensson 29 april 1976 på seneftermiddagen efter hennes brödbak med barnen och ett samtal med en kvinna, som ringde upp och som man inte vet namnet på. Barnen fick vara hos grannen en stund när hon lämnade sitt hem och tog bussen, men vart? Mot Skrylle? Ca ett år därefter 1977 hittades kvinnan i friluftsområdet med hjälp av en karta som en anonym kartritare hade skickat till Evas far.

Vem var kvinnan som ringde upp? Vem var kartritaren? Vad gjorde mördaren i Skrylle? Om det fanns något motiv att undanröja henne? Hon var gift och hade två små barn, var arbetssökande som socialassistent, men hade svårt att få jobb.

Det anonyma brevet, som skickades ca 1 år efter mordet, innehåller ett chiffer, en rebus med bokstäver och ord. T ex varför står det e istället för är? En elliptisk konstruktion med ett utelämnande av ett r markerar härkomst i ett landskap, där r försvinner i tal. Gränsen för tungspets r går norr om Blekinge. En riktig långtradare. En karta som starkt påminner om en orienterares eller terränglöpares sätt att skissa en karta på. Bråk om pengar? Eva Nilsson var arbetssökande och hade det inte alltför fett.

En talspråksnesa DIN TÖS E BEGRAVEN HÄR kan tydas med flera bokstäver och ord samt ellipser (utelämnade bokstäver, fonem, stavelser, morfem, och semantiska ord).
EL

BEGRAVEN (jag tycker att det står BEER, bär, och sedan GRVALV)


_____rep___. FÖRBINDELSE-
Vågrät rektangel. VÄG HÄR X8

LODRÄT REKTANGEL
- - - - - - - - I
X

.. DIN TÖS E
(Står det verkligen tös? Eller är det en hälsning? Kanhända både en hälsning 'Din' och en anvisning om DIN TÖS)

I - - - - - - - I 30 M
20 M
En hälsning 'DIN' sedan en rebus. Bokstaven E är en förkortning av ER och syftar på ett dialektalt bortfall av r. Sedan ett O med två utsuddade punkter över och en rak linje i blyerts under o:et. O:et med ett streck under måste inte vara ett ö. Vokaler ä med ett streck över, men inte med punkter, tyder på att personen ifråga inte var skolad. Eller vände personen på bokstäver och var van vid ett annat alfabete. Orden är felstavade och bokstäver är felvända. Eller vred kartskrivaren på kartan medan han skissade?

På baksidan av lappen skissades en enkel, men pedantiskt utformad karta. Info som ett kalhygge, men tydlig som bara den. Få platsangivelser och skalor med måttangivelser. Rektanglar skissade på ett papper med jordfärg för jord eller mark. Sedan platsangivelsen med tydliga versaler: S SANDBY över rektangeln och DALBY under rektangeln.

I den ena rektangelns övre långsida syns ett tunt streck som en lina eller ett sträck. Anteckningar ovanför visar suddiga versaler EL som förmodligen beskriver elljusspåret. Två rektanglar, varav den största nedanför elljuset visar ett större friluftsområde med en förbindelseväg till höger och till höger om den ett svagt kryss och en siffra 8 i en kvadrat. Kan siffran 8 stå med något Q som Q8 eller bensinmack? Hade mördaren tankat sin bil eller lastbil strax före?

Nedanför den vågrätan rektangeln syns en lodrät stapelrektangel med måttangivelser på en areal på 20 meter x 30 meter och ett tydligt kryss uppe i stapeln vänstra hörn. Ska man tyda krysset som mördarens utgångsläge? LO-djur brukar jaga på en sådan arealyta och det visste säkert kartritaren som möjligen kan ha varit en jägare. Ska man tyda förbindelse-vägen bokstavligt?

Kartritaren var lo-djuret i savannen.

I antikens myt mördades Thisbe av ett lejon. Hon och Pyramus hade olovligt stämt träff under ett mullbärsträd. När Pyramus kom fram såg han att Thisbe var död och begick självmord.

Man kan tycka att adressaten skulle ha avslöjat sitt motiv till brevförsändelsen, om Eva hade hittats av vederbörande kunde det ha stått, om det nu var från ett vittne som var rädd för att bli misstänkt. Det vore nog dumt att tro på den teorin. Då måste det ha varit mördarens både hämnd och triumf att dessutom skriva ett anonymt meddelande utan att kunna avslöjas och med lite ånger i hågen skulle Evas nära förälder först få vetskap om vart hon tagit vägen. Men något annat anmärkningsvärt är att mottagaren var Evas far och inte Evas man. Hade pappan den första rättigheten att få lite nys om vad som hänt?

Om nu någon velat peka på mord fanns ingen som helst vilja till erkännande eller botgöring hos gärningsmannen 'kan vara vem som helst' , utan en feg smitning genom att undanröja minsta spår var det som gällde. En sådan obotlig fegis har säkert upprepat sig som den värsta haren med en pedants vana och renlighetsiver att sopa igen spåren efter sig som att lägga ut mjölet i samband med brödbaket och därför inte avslöja sina fotspår. Men att lägga ut kvinnan under en julgran tyder på något grimmskt, romskt
---
Jag har fått ett kryptiskt och uppsåtligt meddelande en gång ça 1985, 1986 på ett vitt papper som någon hade skrivit DAM på. Versaler med en tydlig och stor handstil, som skilde sig från mina, små prydliga bokstäver, samt med en liten rundning uppe på a:ets krön. Pappret låg mellan en massiv mängd skolanteckningar med mina små, prydliga bokstäver i ett block på mitt rum som två tjejkompisar brukade vara i.
---
Jag bodde inte på Östra torn uppe vid vattentornet utan på Hesekiels vagn Vagnmakaren, som på den tiden hette Kastanjegatan. En hummer skrek bakom mig i högra hörnet att jag skulle ta av mig kläderna.

Jag brukade ofta promenera och jogga i skogar som Skrylle och med vänner som ibland hade svårt att följa med i min takt och ville att jag skulle springa långsammare. Exempelvis var jag dessutom sambo ett tag. En främmande man ringde upp mig i mitt dåtida hem och sa att han ville träffa mig för att han hade känslor, men jag svarade att jag var upptagen med en kille redan och undrade över hans namn som han inte ville säga. Han skulle säga det vid en träff, men det är ingen idé, svarade jag. Skumt att ringa någon och sedan inte vilja säga sitt namn. Han lät inte överdrivet känslosam. Han var svensk och pratade ingen direkt dialekt.

Ytterligare är Skrylle numera ett fritidsområde som ägs av Tetra Pak, där kyss och kryssgrannen Bengt Palmkvist bodde och som gjorde olagliga saker, men jobbade som maskinist vid maskinerna på 70-talet. Han blev av med högra handen att hans handskrift blev kantig av sin handprotes under våren 1976 och att det därför dröjde ett år innan han skickade kartan?

Min barndomskamrat var sedan barnvakt i den familjen och jag var barnvakt i en annan bättre grannfamilj.

Synd om henne, men själv hade jag glömt incidenten för länge sedan. Det var förresten vi som brukade springa i Skrylle regelbundet.

Råkade vi på Skrylle-mördaren någon gång?

Svar Ja, med all sannolikhet med tanke på kommentarer om rättvis julklapssfördelning. Jag försvarade julklapparna och tyckte att vi fick otroligt fina julklappar och alldeles för många.

Övriga genrer av frun VIP
Läst 38 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-03-10 00:05Bookmark and Share


  Maskerade Masken VIP
jag tror nog kartritaren är mördaren.
2021-03-13
  > Nästa text
< Föregående

frun VIP