Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Svara gärna på Harans påskbrev! Publicera brevet, ange avsändare, fiktiv eller verklig, så får ni garanterat svar under påskveckan! Påsktupp målad av Nanna X på 1960-talet, foto av min dotter Maria Olsson.


Påskbrev från Haran - reklam

 

Kära poeter! Nu är det snart påsk igen och jag har bestämt mig för att återuppliva en gammal tradition: Påskbrev. En liten poetisk lek, för den som är hågad, under Stilla veckan, som ju tar sin början i helgen på Palmsöndagen.

Påskbrev är en gammal tradition som levt kvar i vissa delar av västra Sverige. På Wikipedia och Nordiska museets hemsida kan man läsa mer om påskbrevstraditionen, Stilla veckan och även om myten om Radha och Krishna, se länkar nedan.

Så här går leken till: Haran skriver ett påskbrev till alla sina vänner bland djur och människor, varje dag i påskveckan, med början på Palmsöndagen och final Annandag Påsk. Svara gärna, publicera ett brev till Haran med namngiven avsändare, verklig eller fiktiv! Till exempel Trollgubben, Påskhäxan, Svartkatten, Ugglon... Haran svarar offentligt på alla brev.

Haran Kristina som skriver påskbreven är en av huvudpersonerna i påskkalendern Haran o Ugglon som jag och min skrivarvän TrollTörnTrappan skapade tillsammans 2014. Kalendern går att läsa som böcker på våra respektive sidor.

 

Källor: 

http://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=4141

https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5skbrev

https://en.wikipedia.org/wiki/Radha_Krishna

https://sv.wikipedia.org/wiki/Stilla_veckan#De_olika_dagarna

 

PåskKalendern Haran o Ugglon 2014:

https://www.poeter.se/Las+Bok?book_id=5318

https://www.poeter.se/Las+Bok?book_id=5319

 

 

 

 

 
Prosa av Nanna X VIP
Läst 49 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2021-03-26 08:34Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Du får ursäkta en trött läsare, jag såg bara det gula först, och tänkte på fisk, men de lägger ju osså ägg...
2021-03-27

  Anya VIP
Intressant att läsa om dessa påskbrev. Aldrig hört talas om. Hoppas många nappar.
2021-03-26

  TrollTörnTrappan VIP
Wow, redan sju år sedan Kristina och Hans-Hugo figurerade som "påskdjur" i sin historia!?! Spännande få höra/se vad åtminstone ena parten har på hjärtat nuförtiden...

Glad vi skrev så flitigt mens tid var - idag hinner jag så sällan sitta o uggla över skärmens tomma ark tills de blir sagoluckor - knappt ens verkligt avsända brev. Något "fiktivt brev" kommer säkert dyka upp ivf...?
2021-03-26
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X VIP