Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Påsk, hebreiskans "pesash" (=gå förbi") . I Exodus (2:a Moseboken) berättas om Israels uttåg från fångenskapen i Egypten, som tolkats analogt i Nya Testamentets vittnesbörd om Jesus liv och död.


GÅ FÖRBI

Gud rådde Israel att fort bestryka
sin dörrpost medelst offerlammets blod.
Så uppkom påskens ursprungsepisod;
en bild av Jesu död på korsets klyka.

Om man i Bibelns texter djupare vill dyka,
är dödens ängel för de trogna god,
ett skydd från Fan och faraoners flod
och andra fiender som dem vill psyka.

Analogin med Israel och flykten
i Gamla Testamentets uttågsord
är Jesu födelse och alla rykten,

som startade Herodes barnamord.
Men Jesu flykt tillbaka till Egypten
var offerlammets - till Golgata smord.




Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 132 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-03-31 17:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP