Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken (549)" samt "Strindbergiana"


DEN TÄNDANDE GNISTAN

Det smörgåsbord Strindberg mötte
som tillträdande amanuens vid
Kongl, biblioteket 1874, var onek-
ligen dukat av den oförtjänt bort-
glömde Carl C Gjörwell (1731-1811)
i vars aktningsvärda arbeten inom
Kongl, hufvudstadens historiska
bibliotek där hans metodologiska
vitterhets dokumentation utgöra
grunderna för bibliografiska klassi-
fikationssystemet som till trots sin
"oäkta börd"vorden lärd och aktad
bokhållare och publicist,
där han genom sin presentation av
Rousseaus samhällskritiska skrifter
för svensk läsekrets,även gav näring
till den sedan tidigare så samhälls-
kritiske Anckarström (1762-1792)
vars konsekvenser gjorde släktingen
Gjörwell till förmyndare åt hans
efterlevande barn.

Ätten Anckarström som vorden
djupt förankrade i de lärdas intellek-
tuella krets, närde den unge Anckar-
ströms vilja,som en konsekvens på
en konsekvens, där allting härrör
ifrån ett ingångsläge,
där utgångsläget komma att resul-
tera i orsak och verkan,
varom medvetandet om hur landet
låg, som varande encycklopedist de
klaraste tankar likt bergsvatten
sprungit ut ur den miserabla beläg-
enhet Gustaf III försatt landet uti.

Vad Strindbergs eldfängda sinnelag
skulle resulterat i om han levat och
verkat under Anckarströms samtid
kan man bara föreställa sig med
referenser till hans teoretiska mord-
planer mot Oscar II (1829-1907) som
ville förbjuda hans böcker.

*





Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 245 gånger
Publicerad 2021-04-03 01:12



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP