Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Melodi: "Herre, signe Du och råde". (Psalm)


TRON OCH TANKEN

Vårt förstånd borde vi bruka,
även vi som tror på Gud,
inte under känslan huka,
inte jämt till hjärtats ljud.
Vuxna blir vi slutligt då
vi har lärt oss att förstå,
att det huvudlösa, tomma
inte länder oss till fromma.

Gud ger möjlighet att tänka.
Därtill har vi fått vårt vett.
Tårar månde stundom blänka,
inte rinna stup i ett!
Gud är ingen tankeflykt,
inget psykologiskt byggt
utan kopplad till naturen
liksom människan och djuren.

Tro och kunskap håller samman,
inbegripet tvivlets roll,
helar oss i sorg och gamman,
även när vi fattar noll.
Gud går inte att förstå,
men allt annat kan vi nå!
Vi bör, fåvitska och dumma,
ej på klokenskapen tumma!

Varen visa, varen kloka
tänken mycket, läsen på!
Varje tok och varje toka
kan bli mindre tokig då.
Tron på Gud gör ingen dum,
lyder evangelium.
Tron är vitterhetsmedveten
Använd tankemöjligheten!

















Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 279 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-04-04 13:12



Bookmark and Share


  Den filosofiske poeten VIP
En blind tro är att förtränga sitt förnuft
2021-04-17
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP