Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ett försök till nån slags trosbekännelse


Gudinna

Jag tror inte på guden,
som dyrkas i vår tid
som gav alla förbuden
till var mänsklig individ
har aldrig känt mig bjuden
att välsignas av hans frid

Tror inte på hans paradis,
eller på straffet nedanför
Han dömer alltför orättvist
sånt som honom stör
"Gör som du vill" är min devis
-Lev livet tills du dör!

Var enda liten regel
ska följas villkorslöst
Vill hålla upp en spegel
mot allt sånt pretentiöst
Visa vilken smältdegel
som fött fram allt religiöst

Abrahams gud är ung,
ett barn utav sin tid,
ifrån när härskare och kung
red arméer ut i strid
Vi förlorade vårt ursprung
och hamnade på glid

För länge, länge sedan
innan städer växte fram
Så fanns den faktisk redan,
kraften människan förnam
Och har så gjort allt medan
vi följt ett nytt program

Innan civilisationer
fanns naturlig harmoni
Före gränser och nationer
fanns fulländad magi
Som i trons nya versioner
nu kallas blasfemi

Då tillbad vi en urmoder,
ett kvinnligt ideal
Som i alla perioder
genom livets alla kval
Kunde ge oss rätt metoder
för att göra kloka val

Hon föddes ifrån tomheten
sen födde Hon fram allt;
ondskan, och sen godheten
jordens sötma, havets salt
Hon ser kapaciteten
i var endaste gestalt

Hon är mörkret och den ljusa,
både död och fruktbarhet
Kreativitetens musa
Raseriets våldsamhet
Den makt som kan berusa
och förlustens ödmjukhet

Hon finns ibland oss än,
vi är alla hennes barn
alla kvinnor, alla män
ja, vartenda stackars skarn!
Hon är livets bästa vän,
väver ödet med sitt garn

Hon är den vi behöver
för att hela våran jord
hon krigets gudar söver
med sina milda ord
Minns; när allt är över
tillhör alla hennes hjord!




Bunden vers (Rim) av Vindelälva
Läst 162 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2021-04-07 09:26



Bookmark and Share


  Vind
Vackert ode till Nerthus (hon har nog fler namn i olika språk). Jo, jag känner också hennes närvaro.
2021-06-27

    ej medlem längre
Tänk om par nummer ett inte trampat så snett, då hade ditt och mitt liv varit lätt på alla sätt. Utifrån detta tänk tror jag Du tänkt...
2021-04-09
  > Nästa text
< Föregående

Vindelälva
Vindelälva