Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
det löser sig, säger borgarna


det löser sig, säger borgarna

det löser sig, säger borgarna

i ett försök att hantera bostadskön som blir
längre och längre
bygger man studentlägenheter på Campus
efter många års påtryckningar
från studentkåren med flera
som ständigt får vädjan om hjälp från
hemlösa studenter
fullt akutboende
desperata rop på hjälp från kåren till invånare i stan
om att snälla snälla hyr ut
ett rum till en student
vi måste göra vad vi kan
innan borgarna fattar hur allvarlig situationen är

det löser sig, säger borgarna,
för det har det alltid gjort
jaså?

i ett försök att hantera bostadskön som blir
längre och längre
bygger man studentlägenheter på Campus
så långt så bra
så långt så bra
fram tills de släpper hyrorna
ett rum och kök på 23 kvm för 7200 kr i månaden
två rum och kök på 42 kvm för 8500 kr i månaden
vem tänkte Växjöbostäder egentligen skulle bo här?
de kan inte ha tänkt på studenter i varje fall
med 9900 kr per månad som lånad inkomst
räkna själv
2700 kr kvar att leva på som ska gå till
mat och el och internet och
kurslitteratur och eventuella nödkostnader

i ett försök att hantera bostadskön som blir
längre och längre
bygger man studentlägenheter på Campus
men du
behöver du nya glasögon?
det tar dig ett halvår att spara ihop till det
behöver du gå till doktorn?
det blir nudlar hela sista veckan innan
nästa mänads CSN-pengar kommer
behöver du ersätta din trasiga dator
så att du kan skriva klart din uppsats?
universitetet stänger ner sina datorsalar så du får
snällt skaffa dig en ny dator
men det finns det inte pengar till om du inte
ber föräldrarna om hjälp eller
tar ett extrajobb
och jobbar du hinner du inte skriva klart din uppsats
eftersom den trots allt är ett heltidsjobb i sig

i ett försök att hantera bostadskön som blir
längre och längre
bygger man studentlägenheter på Campus
eller förresten
inte lägenheter till folk som
i huvudsak är studenter
kanske om man pluggar på deltid
och jobbar resten
men just det
då får man ju inte bo i studentlägenhet
vem tänkte Växjöbostäder egentligen skulle bo där?

så mycket för gratis eftergymnasiell utbildning
när studielånen i bästa fall täcker hyra, el och internet
och lite nudlar




Fri vers (Spoken word/Slam) av erica engdahl
Läst 137 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-04-08 15:41



Bookmark and Share


  Monica Lindgren

En dikt med politiskt innehåll, som jag ser det, en appell, som man inte kan vara likgiltig inför. Jag jämför med min egen studietid i Lund på 60-talet: Så fantastiskt bra vi hade det: Statsgaranterade lån, som inte var indexreglerade, många fick statsstipendium(mat och böcker), lätt att få studentrum. Vi var inte så många då!
2021-04-10

  Larz Gustafsson VIP
Som punkbandet Skabb uttryckte det en gång i tiden: "Ni klarar er, klarar er alltid ändå...Med groggar och champagne genom krisens da'r".
2021-04-08
  > Nästa text
< Föregående

erica engdahl
erica engdahl