Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Taxidermiskt tyranni

Drömdjur kryper upp
ur det undermedvetnas urtidsgöl
det jagande överjagets öga i tropikhatt delar upp
världen i rektanglar,
och kolonialmakternas kartstreck och areor
stoppar upp och stoppar in
vildmarksfeberns djurkroppar
och namnlösa snårskogsanatomier
i montrar och prydlig taxonomi

men ögonblick,
som fossiliserats
av förnuftets alkemi

de som ligger där
uppradade,
splittrade
inuti prydliga vitrinskåp
och kuriosakabinett

de är vibrerande spillror,
animistisk aggression som sticker vasst i snuddade fingerspetsar
en stridstrummande impuls att skövla
förnuftets kalhygge

ett tillfälligt stillat
avgrundsvrål
som vill storma muséerna inifrån
med spontana monsuner av Pangeas skummande spöke

och med slingrande rankor av otyglad midnattsmossa
och skenande hjorder av vildvuxen fantasi
förtära uppslagsverken
underifrån




Fri vers (Fri form) av Love Kölle
Läst 183 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-04-11 14:37



Bookmark and Share


  Love Kölle
Kul att ni gillade den och tack för er feedback - mycket konstruktivt och vettigt! Det kan nog vara på sin plats med lite fler interpunkteringar. Min tanke med nuvarande stilgrepp var att försöka låta språket spegla/förstärka motiven i dikten om vildvuxen och snårig natur osv, och det där förträngda som plötsligt väller och forsar fram. Men om utfallet blir att det blir svårläst så är det nog inte värt det. Svårt att avgöra sådant själv, så era utifrånperspektiv uppskattas.

Grafiken är en målning från 1871 av Martin Johnson Heade (https://www.flickr.com/photos/97123293@N07/14743750287)

2021-04-12

  Den filosofiske poeten VIP
Jag håller med Ulf om avsaknad av interpunktering. Det ger mer studs i texten.
Dessutom stryka några adjektiv.
2021-04-11

  Ulf Carlsson VIP
Klinisk psykoanalys av naturens latenta upproriskhet mot kulturens diktatur och övergrepp.
Bildspråket påminner om Rousseaus animaliska måleri och den romantiska poesins naturbesjälning och idealisering av känslan och naturtillståndet.
Dikten är byggd som en enda mening, uppdelad i olika långa strofer. Den skulle tjäna på att interpunkteras mer konsekvent för att förtydliga ett angeläget budskap, tycker jag.
Ordbildningen och metaforiken är fantasirik och adekvat i sammanhanget.

2021-04-11

  Lustverket VIP
Otrolig grafik förresten, var kommer den från?
2021-04-11

  Lustverket VIP
Absolut. Den vetenskapliga kulturkolonialismens animistiska antites. Är det därför jag alltid tycker det är läskigt på muséer??
2021-04-11
  > Nästa text
< Föregående

Love Kölle
Love Kölle