Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
USA återupplivar islamisk terrorism för att göra Putins liv svårt. Finns det en ny: "Arabisk vår"? Intervju: Ovidiu Druga /


USA återupplivar terrorism för att göra Putins svårt liv.

Finns det en ny: "Arabisk vår"? 

# Försöker den amerikanska pressen att ”vitkalka terrorister?

Det offentliga sändningssystemet är också inblandat i arbetet med att tvätta bilden av terrorister. Frontlinjevärd Martin Smith reste till Idlib-området för att intervjua jihadistledaren, för vilken det fortfarande finns en belöning på 10 miljoner dollar. Valet av Joe Biden till USA: s president betyder mer än bara en återgång till arkitekten. av den "arabiska våren", men också till dem som har försökt 11 gånger de senaste decennierna att använda islamisk terrorism för att främja amerikanska intressen.

# Hur lade USA grunden för islamisk terrorism? Washingtons försök att använda islamister går tillbaka till den sovjetiska invasionen av Afghanistan (1979-89). CIA skapade, beväpnade och tränade de så kallade "mujahideen" för att skicka dem för att slåss mot Moskva. Många av dessa så kallade frihetskämpar kom från Saudiarabien, Jordanien, Egypten, Tunisien, Marocko, Algeriet. Det är de som grundade Al-Qaida i slutet av kriget i Afghanistan. De som återvände till sina ursprungsländer utlöste intern jihad (Gamaa al-Islamiyya i Egypten, GSPC i Tunisien och GIA i Algeriet) inledde en serie attacker blodiga.

Washington försökte använda dem igen genom att skicka dem till Bosnien under konflikten med serberna (1991-95). Amerikanerna ledde dem också till Tjetjenien, där jihadisterna begick ofattbara brott, men berättelsen verkar fortsätta.

Washingtons strateger har inte varit avskräckta av upprepade misslyckanden och vill pröva lyckan i Syrien igen. Omvandlingen av terrorister till "legitim politisk opposition" är bara det första steget i att iscensätta andra "folkuppror".

Den nya amerikanska strategin i Syrien verkar bland annat baseras på Muhammad al-Julani, en tidigare befälhavare för Islamiska staten i Irak. Jihadisten inkluderades 2013, när han redan arresterades av amerikanerna, på den svarta listan över internationell terrorism även av USA: s utrikesdepartement. Men Muhammad al-Julani släpptes.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 95 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-04-12 08:17



Bookmark and Share


  Koloristen
Islam är designad att vara en bricka i stora politiska spel.
2021-04-12
  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP