Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" (551)


LITTERATURENS GIFTIGA MENY

Denne intellektuellt litteräre kock,
hängav sig under sin mest intensivt
kreativa period åt att koka ihop en
soppa av politiska ideologier där
rasbiologiska ingredienser beblan-
dades med antisemitiska kryddor
och anti-individualism,som dukades
upp på den politiskt litterära menyn.

Som en av fascismens förespråkare
var Maurice Barres (1862-1923) den
som först myntade ordet "National-
socialist" (om sig själv)
som jagdyrkan i sig stämmer genom
hans tidskrift "Sous l'oeil des barbares"
(1884) däri jaget och egoismens oin-
skränkta betydelse stod i focus,
vilket däremot inte överenstämmer
med hans anti-individualism.

Under hans sista år hemföll han av
försynen alltmer åt religiösa grubb-
lerier, vilket tämjde hans intellekt,
men det skulle komma flera av hans
sort med ännu starkare kryddor till
hans national-socialistiska soppa.

Det finns onekligen litterärt intellek-
tuella"virus"som har potential smitta
ner ett helt lands befolkning,och som
det tydligen ännu inte finns något per-
petuellt vaccin emot för att det är ett
mänskligt virus.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 249 gånger
Publicerad 2021-04-14 00:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP