Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Normer & Värderingar

I den här världen så lever familjer, samhällen och länder under sociala koder och normer.
För vissa är det här en säkerhet, en trygg punkt som befäster deras sammanhållning till sina medmänniskor.
Men för andra så är det en tvångströja de tvingas ha på sig dagligen för att blända in och blidka sina närmaste och sin nation för övrigt.

Budskapet som vi åtminstone i väst får höra är att vi ska vara vårt autentiska jag.
Vi ska lyfta vår individualism och lovprisa de som bryter mot de stelbenta konservativa värderingarna.
Alla ska få välja sin egen väg utan att samhället förklarar dem person non grata.
Sverige har tagit den här uppgiften på största allvar. Här råder det en övertygelse om att alla ska vara lika, trots sin olikhet. Här ska alla både kvinnor och män symboliskt klä av sig sin könsbestämda roll och leva enligt den liberala linjen.
Det vore ju underbart om inte det var så att människor har en egen uppfattning om hur de vill leva sina liv.
"Var dig själv!" Okej. Bra. Då är det väl inget problem om man axlar en traditonell könsbestämd roll? Man är ju trots allt fri. Fri att vara allt utom det som är till motsats för den feministiska agendan.
Sann tolerans kan aldrig uppnås när man vilifierar och aktivt avråder sin befolkning att leva efter den sidan av normspektrumet som då är "otillåtet".

Värdegrunderna vi vill eftersträva som demokrati, legalitet, objektivitet, respekt för allas lika värde, frihet och öppenhet är nobelt. Verkligen, det är en idealisk dröm att kunna leva som den man faktiskt är utan rädsla för negativa påföljder.
Trots det så är verkligheten en annan.
När kulturella och sociala normer går isär så skapar det en sträv och i vissa fall hostil stämning mellan människor.
För när värdegrundsskillnader står i stark kontrast till samhällets eller individens synsätt så är det ytterst svårt att finna en gemensam grund att falla tillbaka på.
Ibland så är avståndet till vandra för långt.
Därför håller sig de flesta omkring likasinnade för att få bekräftelse, stöd och tillhörighet som är nödvändigt för det psykiska välbefinnandet.

För som sociala varelser så har vi utvecklats tillsammans i en enhet och ögonblicket då man förlorar det så är man i en existentiellt sårbar situation. Att bli utfryst och bannlyst är ett straff i likhet med en dödsdom. Det är risken med att gå sin egen väg. Och de som då väljer att kliva utanför sin grupps regler måste vara beredd att gå vidare ensamma.

Övriga genrer av Eros Elton VIP
Läst 10 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-04-20 02:21Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Eros Elton
Eros Elton VIP