Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tidigare publicerad den 10/4-18. Några reflektioner kring livets utveckling på jorden, inspirerad av en naturvandring.


Eukaryota imperativ

Vipor kanske, svårt för oss att se; ljuset skymmer
skikten och vi förnimmer dem bara som fläckar,
dallrande, i och invid fält av formerat vatten.

Och då ser vi ändå allt från bondens perspektiv,
och hästens; spelöppnare.
Vi lägger ut ett celebralt nät. När det tar mark
lyfter de; eukaryota imperativ.

------------------------------------

Eukaryota celler: "Eukaryoter utgör en av de
tre domäner som organismer delas in i enligt
modern systematik.
En eukaryot är en organism som har en eller
flera komplexa celler i vilka arvsmassan
återfinns i en cellkärna avgränsad av ett
cellmembran. Dessa celler är också relativt
stora, (10-100 mikrometer)."
"Eukaryoterna omfattar traditionellt rikena
djur, växter, svampar samt protister..."
"Eukaryoterna kontrasteras mot prokaryoterna
(bakterier och arkéer vilka saknar cellkärna
och andra komplexa cellstrukturer.)"

Källa: Wikipedia




Fri vers av Olof Lagerhorn VIP
Läst 164 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-04-26 10:26



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Bra text om en naturupplevelse som väckte tankar värda att begrunda!
2021-04-26

  Ulf Carlsson VIP
Jag läser "eukaryota" som en adjektivisk bestämning till substantivet "imperativ" (uppmaning).
Det "celebrala nätet" är vår förmåga att kunna se och vips ser vi att de lyfter - viporna!
Uppmanar oss naturen att upptäcka det som finns?
Intressant text.

2021-04-26
  > Nästa text
< Föregående

Olof Lagerhorn
Olof Lagerhorn VIP