Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår som 553 i "Litterära brottstycken"


THE POWYS SOCIETY

Som en hämningslös älskare hängav
sig John Cowper Powys (1872-1963)
med liv och lust åt litteraturen där
lidandet och njutningen gick hand
i hand på livets törnebeströdda stig
medan solen gick upp och ned.

Denne prästson som äldst av de tre
bröder som den köttslige fadern
berikat människoriket med visade
sig äga en större andlig närvaro vid
livets högre medvetande än sin far
med sin meditativt djupsinniga kon-
centration i sina verk värdig en Dos-
tojevskij.

I sin egenskap av novelist, poet,filosof
och litteraturkritiker upptog han flera
förtroendeingivande uppdrag i littera-
turens tjänst vars eftermäle tillägnat
hans minne (inkluderat hans två yngre
bröder Liewelyn och Theodore)
benämningen "Powysianerna" vilket
är det litterära sällskap i England
"The Powys society" där powysianism-
en alltjämt frodas

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 193 gånger
Publicerad 2021-04-29 11:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP