Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

JAMBISK PENTÁMETER

En jambisk meter på små fötter fem

är favoriten för mitt sätt att föra

de dikter som skall ljuda i mitt öra

och sedan ger mig lust att sjunga dem.

 

Terziner liksom blankvers och sonett

har denna takt och rytm i sina rader.

De båda första kan gå längre promenader,

den sista trippar på ett mer begränsat sätt.

 

Nog stammar jambens ljud från kontinenten!

Den klingar fransk och smått italiensk

i den akuta upptakten, accenten

 

och knappast grav och trög och nordiskt svensk.

Jag kan ta fel. Tegnér är opponenten.

Pentametern kan vara fosterländsk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 242 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2021-04-29 12:53



Bookmark and Share


    © Birgitta Wäppling VIP
Härligt att läsa en sonett där rytmen och ordflödet går hand i hand!

2021-04-30

    Drömfabriken
Mästerligt! God rytmik dikten igenom.
2021-04-29
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP