Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag tror varken på gud eller sanningen

Det främsta skälet till att inte tror på gud är ju helt enkelt att om man tittar över hela det klot som kallas jorden så finns en oräknelig uppsättning av gudar som man kan välja mellan. Dessutom har hade vi oden och tor för inte så länge sedan. Båda var mäktiga för ett fåtal tusen år sedan. Visserligen är den kända dalakoralen "Oh Gud all sannings källa" i mitt tycke oerhört vacker men någon för mig giltig sanning uttrycker den inte.
Hur är det med sanningen som metafysiskt begrepp? Det tror jag på. Men för att hitta det metafysiska begreppet sanning måste vi vara som gud det vill säga allvetande och allvetande är vi ju definitivt inte. Jag hoppas ingen tror sig vara allvetande. Mina tankar går till den gamla ordleken som slutar med orden ... alltså är livet en potatis.
Detta för mig till ett urgammalt grekiskt uttryck Panta rei. som jag hoppas betyder allt flyter.
Ett annat uttryck som blivit eller fått evig berömmelse är ju oraklet i Delfis uppmaning känn dig själv Lättare sagt än gjort kan man tycka. Tyvärr har jag fått lära the hard way. Att min självbild är inte din bild av mig. Ung på samma sätt att min röst låter som mig när jag hör den på bandspelare.
A man who has a why to live can almost bear any how.
Det gäller att inte säga för mycket för då förlorar orden sin magi.
På den tiden människorna mödosamt mejslade ut bokstäver ur stenar blev de magiska runor. och jag förstår dem så väl.




Övriga genrer (Kåseri) av Sören Turesson VIP
Läst 185 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-05-01 18:17



Bookmark and Share


  Sören Turesson VIP
Tack för kommentaren som jag uppfattar som i grunden välvillig förstående
2021-05-06

  Flicis VIP
Jo, "Panta rei" betyder enligt vissa källor; "allt flyter".

Jag trodde att svaret är - 42- som min skostorlek. *ler*
2021-05-06

    ej medlem längre
Så länge det finns två rivaliserande gäng så kommer också Guds existens att ifrågasättas.
Guds motståndare (Satan betyder just "motståndare" alternativt Djävulen, som betyder "baktalare") har under större delen av sin existens försökt att ta bort Guds egennamn från Bibeln. I Gustav Vasas Bibel och i Kung Jacobs bibel finns Guds egennamn bevarat, Jehovah.

Slående för Guds motståndare, Satan, som försökt göra sig till "denna världens gud" är att hans egennamn aldrig nämnts. Allt han fått höra är "nicknames" som Belsebub och Lucifer, och inget av dessa är ett personnamn. Han är alltså namnlös. Men den Gud som Bibeln beskriver har ett eget namn, vissa kallar honom Jehovah, andra säger Jahve. Så där har Satan gjort sig löjlig och fullständigt gjort bort sig. Tack och lov. Han är en komisk löjeväckande person som inte väcker några sympatier. Inte från någon.
2021-05-04
  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP