Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"Där tanken sviktar, står ett ord på vakt". Goethe låter Mefistofeles lugna teologistudenten, som undrar om det räcker med att lära sig utantill och okritiskt.


HERMENEUTIK

Tolka, tänk, analysera,
sök förstå och fatta vad
texten önskar presentera
i sin helhet, på sin rad!
Textkritik och orduppfattning
är ett värn mot subjektiv
enögdhet och överskattning
av ett trångsynt perspektiv.
Man bör tänka vad man skrivit.
Där står jämt ett ord på vakt,
om man tanken övergivit,
som den gamle Goethe sagt.
Låt förnuftet tolka skriften
och låt känslan vara med,
men låt vettet dämpa driften
att få något skrivet ned!
Innebörden måste svara
emot form och innehåll.
Om man vegeterar bara,
kan förklaringen bli noll.




Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 119 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-05-05 15:15



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP