Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


En uppgörelse.


Lafferkurvan revisited


Somliga använde länge Laffer och hans kurva som argument för sänkta skatter men jag tröttnade på det och det av en förklarlig anledning.

Lafferkurvan säger att det finns ett skatteoptimum på skattekurvan på mellan 0 och 100% skatt där statens skatteinkomst är optimal och att detta optimum inte är vid 100% därför att medborgarna då inte kommer att ha något incitament för arbete vid 100% skatteuttag.

Anledningen till att jag tröttnade på detta som argument för sänkt skatt är att det, så fort man tittar närmare på resonemanget, är uppenbart att Laffer tillgodoser ett statligt intresse att maximera skatteintaget och att den sänkta skatten bara är en biprodukt av optimeringen.

Vad är det då för fel på en win-win kan man berättigat fråga sig. Ingenting säger att en statlig optimal skatteintäkt är något gott. Och i lige måde: planekonomi är mindre effektiv än både blandekonomi och fri marknad för att kunna skapa välstånd. Men vem har sagt att skapande av välstånd över huvud taget måste vara ett nationellt projekt?

Jag har inget emot en fri marknad som skapar välstånd. Därpå må man sedan bygga. Socialismens stora påtagliga biprodukt är ofrihet och med modern informationsteknik kan det mycket väl hända att det går att optimera ett helt samhälle bättre än tio miljoner autonoma enheter kan suboptimera sig till välstånd. Så argumentet är kanhända inte för evigt.

Frihet och självbestämmande är mer värda än pengar så det kan mycket väl hända att statligt optimalt skatteuttag och ett optimerat välstånd inte är det mest eftersträvansvärda. Mat och husrum? Ja tack. Men gratis efterrätt istället för frihet att tänka och bestämma över sig själv? Nej tack.

Det kan mycket väl komma en dag om några år när vi är mikrochippade och får, lindrigt uttryckt, goda råd om vårt uppträdande från en andlig GPS, tillhandahållen av Microsoft. Det kommer inte att fungera perfekt, men det kommer ändå att heta att det fungerar perfekt och att det inte finns några andra alternativ på grund av välstånd, miljö, värdegrund, antirasism, feminism, brottsbekämpning och sådant där.

Mitt svar på det är: MIN TUVA, MIN VILJA, MITT HEM! och stoppa upp era optimeringar någonstans så behåller jag min suboptimering och låt oss se vem som kortsluter först.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Koloristen
Läst 253 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2021-05-06 07:21



Bookmark and Share


  AiA Maria den fria

Strålkastare på
ditt belysande
egen tänkta:)

SOL!

Tack!

2021-05-16

    Sefarge VIP
Intelligent tankeverksamhet
Med humor ej att förakta!
Men alltför sparsmakat
att få läsa på det här
"Stället" Därför rejält
Glädjande få ta del
av denna belysan
-de"brandfackla"
;)
2021-05-06
  > Nästa text
< Föregående

Koloristen
Koloristen