Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Solstrale


LYCKAN ATT VETA OCH FÖRSTÅ

 

en stig ledde in i en mörk skog

barnen var rädda att gå in dit

 

en stig ledde till ett öppet fält

barnen var rädda att gå ut dit

 

för skogens mörker kan sluka

och himlen ramla ner på fältet

 

barnen lekte i kanten av skogen

och de lekte i dikesrenen till fältet

 

där fanns intill skogen ljusa strimmor

och vid fältet lummiga dungars skydd

 

stigen i skogen gjorde stora barn nyfikna

det öppna fältet lockade dem mer och mer

 

tills en dag då de gjorde en utflykt ut på fältet...

de små barnen gömde sig under dungens gröna

de ville se om himlen verkligen kunde falla ned

 

fältet fylldes av ljus och skuggades av moln

åskan kom och blixten slog ned mitt i fältet

barnen sprang hem skräckslagna och rädda

 

nästa dag vågade de gå på stigen in i mörka skogen

för där kunde inte blixten ta dem trodde dem...

men åskan slog ned i de högsta trädet som föll

 

barnen visste inte vad de skulle tro eller förstå

var fält så farliga och skogar så skrämmande?

de ville aldrig mer leka i mörka skogen eller på fältet

 

en dag kom en gammal man och kvinna förbi

de satte sig ned att berätta sagor för barnen...

 

vad barnen fick veta var att himlen är nyckfull

men att det fanns tecken som kunde tydas rätt

så att fältet kunde skördas tryggt och säkert och

att ved, bär och svamp i skogen kunde hämtas lätt

 

barnen lyssnade noga och förstod nu det hela.

stigen in i mörka skogen var inte mer farlig och

fältet kändes inte lika skrämmande längre...

 

barnen blev stora och fick egna barn som de lärde

att den mörka skogen kan besökas i vackert väder

och fältet kunde odlas och skördas i rätt väderlek

kunskapen det gamla paret skänkt förändrade allt

 

bjud din kunskap och ta emot när kunskap bjuds

så kommer både skogen och fältet att skänka liv...

och så finner du lyckan i att både veta och förstå!

 

Solen och mörkret kan visa vägen!

 




Prosa (Fabel/Saga) av Solstrale VIP
Läst 348 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2021-05-10 14:16



Bookmark and Share


  BenGust VIP
Med rätt ingångsvärde kommer man rätt redan från början.
2021-05-11

  Eva Langrath VIP
Vacker saga som får mig att stanna från början till slut.
2021-05-11

  Öknens Ros VIP
En lärorik saga att ta lärdom av.
2021-05-11

  Peter G VIP
En så vacker saga full av visdom! Fin läsning!
2021-05-10

  Kajan VIP
Fascinerande läsning som håller kvar mig från början till slut; som en gammaldags saga, med visdomsord till slut : )
2021-05-10

    Elisabeth Nilsson VIP
En saga i ord och bild, där kunskap talar.
2021-05-10

  ULJO
Håller med Maria.
Fin bild
2021-05-10

  Nanna X
Fin saga och sagolik bild
2021-05-10

    Lena Staaf VIP
Kunskap och klokhet vinner övet skrock och diffus ängslan.
2021-05-10

  Maria Sundelin VIP
Okunskap är det farligaste som finns
2021-05-10
  > Nästa text
< Föregående

Solstrale
Solstrale VIP