Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kunskap om den allmänna geografin och vattnets kultur.


Hur ser platsen där vattnet i Östersjön och Nordsjön möts ut

Hur ser platsen där vattnet i Östersjön och Nordsjön möts ut?

Konstigt nog blandas inte Östersjöns och Nordsjön. Vad är anledningen till detta märkliga fenomen?

Bland de mest attraktiva turistintressena i Europa är sandstranden i Grenen, Danmark, där Östersjön och Nord möts.

De två vattnen kan inte blandas, eftersom de har olika densiteter (salthaltvärden). Exakt samma princip gäller olja och vatten.

Dessa två vätskor kan inte blandas eftersom de har olika densiteter.

Många sötvattenfloder rinner ut i Östersjön och salthalten är mycket lägre.

Finns det en sjö som rör sig några hundra meter om året?

De två havens vågor kommer från båda riktningar, vinkelrätt mot stranden.

Det finns mycket höga strömmar i området och bad är strängt förbjudet.

Turister som kommer hit gör ett unikt experiment och står med ena foten i Östersjön och den andra i Nordsjön.

Hur ser platsen där Donau rinner ut i Svarta havet?

Nordsjön (750 000 km²) är den del av Atlanten som ligger mellan Norge och Danmark i östra änden, Storbritannien i väster och norra kusten i Tyskland,

Nederländerna, Belgien och Frankrike i söder. Å andra sidan är Östersjön (432 800 km2) förbunden med Atlanten precis vid Nordsjön.

Nyfikenheter kring Östersjön: De viktigaste städerna vid Östersjökusten är Sankt Petersburg, Stockholm, Riga, Helsingfors, Köpenhamn eller Tallinn;

Sovjetunionen och Storbritannien dumpade (1947 och 1948) cirka 65 000 ton tyska kemiska vapen i djupet av Östersjön;

Länderna som gränsar till Östersjön är: Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Finland, Ryssland och de tre baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen).




Fri vers (Prosapoesi) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 135 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-05-11 16:52



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP