Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår som 558 i "Litterära brottstycken"


FRÅN POESINS AFRIKANSKA VAGGA

Med tidig påverkan från Baudelair-
es modernistiskt poetiska pandemi
till den afrikanskt vildvuxna träd-
gårdens puls kan en poetisk läsare
nästan höra djungeltrumman och
känna blommornas doft om än
den Madagaskarfödde Jean-Joseph
Rabearivelo's (1901-1937) bildspråk
föreföll splittrat vilket kan härledas
till öns turbulenta maktskiftningar
från att varit tillhåll för pirater kolo-
niasering av fransk,arabisk,afrikansk
och indisk kultur av politiska ideolo-
gier där hans fädernelands valspråk
"Frihet och rättvisa"
vad ankom Rabearivelo inte levdes
upp till när han kastades i fängelse
för obetald skatt pg av sin fattigdom.

Som den mest märkbare av modern
afrikansk poesi tog Opiummissbruket
i förtid ut hans livsenergi där endast
tomhet återstod som granne med död-
en,vilken sägs varit hans skugga i 36
år,från poesins afrikanska vagga.

*




Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 152 gånger
Publicerad 2021-05-12 11:56



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP