Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Ett hav av svart

Snyftningarna och den kraftiga rösten ekade i salen. Det gråtande barnet skrek från entrén. Sedan knarrade de massiva ekdörrarna och stängdes. Ett till distraherande ljud domnade inte värken inom mig, lade jag märke till när skriken försvann. Men vad jag önskade att det kunde.
     Salen stank av desinfektionsmedel, som om de försökt dölja de urgamla sittdynornas odör, men lukten irriterade näsborrarna nästan värre än brännan i halsen.
     Tårar blötte kinderna på personerna som satt med nedsänkta huvuden och känslolöshet klädde ansiktena som stirrade rakt fram. Jag såg på likkistan omringad av rosor – hennes favoriter – fastän tårarna rann.
     Jag satt stilla på min fars knä. Ovanan att det inte studsade som det alltid gjorde när jag satt på det, förargade mig. Ingenting i salen, eller i människorna omkring mig, gick att finna ro i. Alla var svartklädda och såg likadana ut. Ingen vågade se mig i ögonen när jag såg bakåt från främre bänkraden. Och gjorde någon det, flackade de med blicken och lät den vandra rakt igenom mig. 
     Jag var klädd i vitt. Dödsfallet kom plötligt, och det var de enda finkläderna jag ägde, enligt mamma – kostymen från ett tidigare bröllop. Jag hade ingen aning om vilka kläder som fanns i garderoben, så de godtogs.
     Men väl där i kyrkan, med ett hav av svart, stack jag ut, som en livboj mitt ute i öppet vatten. 
     Men inte skonades jag från att drunkna.
Prosa (Kortnovell) av Lars Mitchell Skoglund VIP
Läst 27 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-05-14 12:47Bookmark and Share


  Arne Björn Fredriksson
Alla har vi varit med om sorgen när en nära har gått bort. Dina ord, vissa mer akademiska, får mig att känna närheten till vad också jag upplevt. Att jag är där samtidigt som du.

Den här novellen är kortare än din tidigare och det är verkligen uppskattande. Idag när vi sköljs av nyheter och annat på nätet, är det skönt att få sätta sig mjukt och läsa din korta text.

2021-05-16
  > Nästa text
< Föregående

Lars Mitchell Skoglund
Lars Mitchell Skoglund VIP