Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ett slags collage av mina många texter om clownen/ jokern


Clownen/ Jokern

clownen, jokern
gycklaren, harlekinen, narren, pajasen

en av de allra äldsta arketyperna
den har funnits i tusentals år och i alla kulturer

clowner fascinerar oss, roar oss
clowner kan också vara skrämmande

clownen i Stephen Kings "Det"
jokern i Bob Kanes och Bill Fingers "Batman"

eller jokern i kortpacken –
han som passar in överallt
men inte hör hemma nånstans

clownens jobb är att roa oss, att få oss att skratta
och vad bryr vi oss om hur clownen mår
om att för honom kanske skrattet fastnar i halsen

hans enda möjlighet
till bekräftelse och nån form av närhet
är att lyckas få oss att skratta

han tar ännu en gång på sig masken
och för varje gång han gör det
suddar han ut en del av sig själv

clownen kan vara
den ensammaste människan i världen
ingen kan se när clownen gråter




Fri vers (Fri form) av Tomas Karlsson VIP
Läst 459 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2021-05-19 09:24



Bookmark and Share


  "Silver" VIP
Humor och allvar som sagt - så nära varandra. Den bäste komikern kan växla mellan dessa på en sekund.
2021-06-30

  Monica Lindgren
Mycket vackert, känsligt och insiktsfullt!
(Jag kom att tänka på ännu en känd, litterär clown, nämligen Clownen Jack av Hjalmar Bergman, en bok med djup och allvar i, liksom i din dikt!)
2021-05-19

  Kungskobran VIP
Clownen Charlie Happy s sista föreställning

Huvudet upp och
fötterna ner
han klampar runt
och ler

Men Sorgen inom sig han bär
det märks inte här

På parnassen hans gråt försvann
i cirkus tältets damm
Han skrattet från publiken hör
när bästa volten han gör
och sen en piruett
som publiken inte sett

Han slog sin bästa mediol
som han mindes från i fjol
men den blev inte bra
tack ska ni ha.
(matta applåder)
2021-05-19
  > Nästa text
< Föregående

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson VIP