Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Till Steiner och alla andra materiens föraktare




Att vara rädd om människokroppen
är att bry sig
om själen.

Steiner och andra likasinnade
har fel
när de säger att materialismen
förstör människosinnet.

Det är föraktet över människans liv
här och nu på jorden
som kött, blod och ben
som skapar lidandet
och traumatiska minnen.

Vi behöver vara försiktigare med varandra,
med varandras kroppar,
inte mera nonchalanta.

Steiner och de tidigare ledarna på Järna Walldorfskola
är/var inte själsligt/andligt rikare människor än andra
utan tvärtom, mer tomma på kärlek,
mer uppfyllda av nonchalans mot det levande
och inställda på nedvärdering
av speciellt de barn som inte idealiserades
som starka och kloka.

Vad de biologiska barnen till ledarna
och eleverna på skolan/experimentlägret
har att berätta om metoderna som användes
ligger på samma nivå som efterlevandes berättelser
om koncentrationslägren i nazi-Tyskland.

Lidande går visserligen inte att jämföra.

Vare sig kvantitativt eller kvalitativt.

Men ondska är ondska.

Alla riktiga människor känner och vet
vad ondska är.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Gunnar Hilén VIP
Läst 165 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-05-21 09:20



Bookmark and Share


  alicja lappalainen VIP
Steiners teori grundar sig på den omvända kognitiva metoden.
Han antar att om man utgår från intuition då kommer man att bättre känna materien. Han varken förnekar eller hatar den materiella världen.
2021-05-21

  Gunnar Hilén VIP
Tack. Steiner var mycket ivrig att betona att metoden var till för att "väcka" den unga människan. Tyckte han att barnen sov ? Var det inte han som var deprimerad ? Det är alltid livsfarligt att påstå sig veta vad en annan känner.
2021-05-21

  Koloristen
Steiner hade fel grundval. Men materialism ÄR ett problem. Tillsammans med sekularism, modern demokrati och pluralism så är den dödlig. Vad jag vet så skaffar ofta antroposoferna barn ganska så tidigt, vilket tyder på en livsbejakande ådra. Det gör inte Lisa, 22, ateist, vänsterliberal, feminist och antirasist. Hon har en massa partners, men får inga barn gjorda. Hon har ju karriären att tänka på och när den är nådd så har tåget gått. Inte det minsta livsbejakande.
2021-05-21

  Öknens Ros VIP
Ondskan personifierad genom skolans ledare, en kall människa utan några som helst känslor. Inte ens på äldre da'r, utstrålade ingen större ånger över vad skolan gjort med barnen. Häpnadsväckande att föräldrar som gått i skolan själva placerat sina barn i samma skola!
2021-05-21
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP