Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Siffror

Romarna hade ett eget system
för siffror i olika sammanhang.
Med detta löste de sina problem,
bokstäver bildade en slags harang.

I, X, L C, D, M förklarar allt
som är årtal och annat numerärt.
Det var långt före ”artonhundrakallt”
men ändå på fler än ett sätt tänkvärt.

MMXXI skrivs vårt år idag,
hur kombinationen ska förklaras
låter jag dig fundera på ett tag
och visar hur bokstäverna paras.

I är lika med ett, och X tio,
L är femtio och C är hundra.
Att D blir femhundra är klart brio
M är tusen (om du skulle undra).

Med detta plock ur vårt alfabet
får du själv statuera exempel.
Är du född på nittonhundratalet,
börja med MCM i din ”stämpel”.

Här blir det en annan matematik
med C före M dras hundra ifrån.
Nu lämnar jag dig med denna praktik,
det löser sig kanske i någon mån?




Bunden vers (Rim) av Nils-Ivar Lindström
Läst 85 gånger
Publicerad 2021-05-23 09:19



Bookmark and Share


  gretagreat
Har lärt mig detta fantastiska system genom min nyfikenhet att alltid veta vilket år filmer och serier är gjorda.
2021-06-15
  > Nästa text
< Föregående

Nils-Ivar Lindström