Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Med många kulörer...

Det sägs att lära något
varje dag
håller hjärnan i form

Jag lär helst genom
musik, dans
böcker och bilder
och bra filmer...
men även genom att bläddra i tidningar
och klippa och klistra collage

kan jag ordna till ett lekfullt kaos
är jag glad

men visst är jag lik en struts
vill bortse från ont

hellre mingel, skoj och hångel
än att samla fakta

väljer som ett barn
på sin gård en sandlåda

men med åren framträder
fler nyanser och djupare skuggor
tidens gång förvirrar
och vänder om
framgång och motgång
och vilse-gång

allt för att föra oss samman
framtvinga djupare frågor
och erkännanden

vad allt har vi inte gjort
som har skett
när vi inte såg varandra
som jämlikar

när vi bedömde olika kulturer och smaker
riter, åsikter och seder olika värda?

-



min partner och nära vänner
har lärt mig omvärdera
vad jag en gång lärde

för i mina skolböcker
stod det inte; se upp
historien tolkas
av segraren

i mitt sinne samexisterar
sådant som är oförenligt
även militärkupp
folkkamp
tortyr
och flykt
har blivit besett
tack vare främlingar
och vänners försorg
öppnas mitt hjärta
för andra
och tillsammans kan vi
stävja vår rädsla

tillsammans
bilda
vild skog

träd vid träd
härdar vi ut

frost och storm
går över
och

vi blomstrar
och bildar frukt

glädje och sorg
himmel och jord
omfamnar oss!




Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 616 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2021-05-23 17:39



Bookmark and Share


  Bengt H VIP
Oj så bra att jag läste den!
2021-06-11

    Lena Söderkvist VIP
Det här tror jag stenhårt på. Väl formulerat! Kulturer behöver påverkan för att undgå stagnation. Livets mening är i mångt och mycket att våga ta intryck och växa.
2021-06-02

    Elisabeth Nilsson VIP
En fantastisk tänkvärd och spännande dikt med extra allt, att fundera över!
2021-05-24

    Lena Staaf VIP
En text som innehåller allt! Djupa tankar, ifrågasättande av tingens ordning, önskan om gemenskap och så skapandets och lekfullhetens glädje. Bokmärker.
2021-05-24

  Marita Ohlquist VIP
Jättefin text att läsa och begrunda. Tillsammans med andra blir vi mer än bara oss själva, en del av något större.
2021-05-24

  AiA Maria den fria


Tankeväckande
Flashbacks

din text
väcker!

Skolböcker
det som kallades
LÄRO-medel
var samtliga författade av
vita, välbemedlade män
inte så konstigt att mångfald
inte fanns med på deras lista

I nutid noterar jag att bilderböcker för barn fortfarande övervägande handlar om ”Pojken som...”

O du-jag älskar att du skapar lekfullt kaos...också:)

Tack!
2021-05-24

  ULJO
Underbart
2021-05-24
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP