Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ur "Litterära brottstycken" ( 562)


FRÅN BYRÅLÅDA TILL VITTERHETENS PARNASS

Marie Rouget/pseud :Marie Noel
(1883-1967) stannade helst i sin
födelseort Auxerre i frankrike
som hon mycket sällan lämnade,
där hon lärde sig allt i sin födelse-
stad,
som att hitta sitt sanna jag och
bli någon när ingen såg henne
då hon inte var något för någon
utan bara för sig själv där hon
lärde sig vad liv och död var,
lycka och olycka, kärlek men
inte hat som hennes medlidande
ögon för de sämst utsatta gjorde
henne ödmjuk och begärde inte
något för egen del medan hennes
yttre liv var relativt händelselöst
i motsats till det inre
där en sviken tonårskärlek och
livslång väntan på att den rätte
aldrig infann sig hade hon som
tröst ibland älskare men ingen
kärlek,
så hon började skriva för byrå-
lådan sin lidelses själ som sett
guds hjälplöshet i den mänskliga
tragedin.

Hon testamenterade sitt opubli-
cerade material till förmån för
dem som ägnar intresse åt förbi-
sedda författarskap främst opub-
licerade sådana vilket förärade
henne en enkelbiljett till vitter-
hetens parnasser.

~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 195 gånger
Publicerad 2021-06-04 17:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP