Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Jag ser en man sitta på en soffa


Mannen på soffan


Mittemot mig satt en man på en soffa.

Han såg melankolisk ut. Men samtidigt intellektuell, med glasögonen på näsan och blicken fokuserad. Som om han lyssnade uppmärksamt på någon. Kanske någon som satt mittemot. Han var en riktig filosof. Man kunde se att vädret var höstligt för han var klädd i en varm ytterjacka, blå jeans och promenadskor. Skjortan var uppknäppt. En infallande sol, från höger, gav ett intryck om en tidig höst med behaglig värme. Han satt lätt framåtlutad, kroppen var i vila. Sinnet desto mer koncentrerat. För en timme sedan hade han varit på väg hit, till denna gamla brygga, med buss från Haninge. I sin högra hand hade han den enda pantburk han hade hittat. Sommaren hade ju ebbat ut och burkar var lite mer svårfångade just nu.

När jag tittade närmare gissade jag på en äldre man. Håret var halvlångt och gav ett intryck att han var något av en bohem eller konstnärlig, jag gissade på filosof.  Den allvarlige mannen verkade pigg och alert, och var säkert en bit över 60 år, kanske snart 65. Och säkert hade han ett barn, kanske en dotter. Men barnbarnet väntar han på. Fortfarande. Jag undrade vilket yrke han kan ha haft. Med tanke på hans kroppshållning borde det vara ett arbete där lyssnandet är en viktig del i jobbet. Och då borde det vara ett socialt arbete. Kanske en socialarbetare eller varför inte en socionom som hjälper folk till rätta. Lyssnar och sedan ger goda råd. Så måste det vara. Någon grovarbetare eller byggjobbare var det definitivt inte. Hans händer hade inte slitits ut. De var inte valkiga efter hårt och tungt jobb. 
Vad kunde en sådan man hitta på när det var dags för lite fritid? Jag gissade - med viss säkerhet - att han gärna valde en bok som sitt bästa sällskap. Någonting klassiskt, Leo Tolstojs bok "Krig och fred". Eller varför inte Winston Churchills memoarer, "Blod, svett och tårar" som publicerdes 1941, under brinnande krig. Sådant passade in i hans vänkrets. Böcker med högt intellekt.
Prosa (Kortnovell) av Bengt Malmsten VIP
Läst 36 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-06-08 14:32Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Intressant reflexion.
2021-06-09
  > Nästa text
< Föregående

Bengt Malmsten
Bengt Malmsten VIP