Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


dagligt bröd


Limpa


Mammas bröd
visste vi vad det smakade
det var alltid samma sort

Rågsikt vetemjöl
jäst flott salt
och trettisjugradigt vatten
hälldes i Assistenten
som snurrade runt allt

Ibland la mamma i
gammal gröt i degen
det tyckte jag verkade äckligt
men man kände inte smaken
när brödet var klart sen

(tänk vad man minns ändå)

Två limpor las på varje plåt
och fick jäsa under en kökshandduk
i fyrtio minuter
Sedan skulle de naggas med en gaffel
och skjutsas in i ugnen

Ut kom det mörkbruna limpor
som skulle penslas med vatten eller kaffe
så det ångade och fräste om bröden

In i plastpåsar och ner i frysen
tolv limpor räckte en vecka
till en familj på fem

Sen började mamma om igen

Det var bara på kalas
som vi fick äta tekaka och franskbröd
hos kompisen var det fest
när jag nån gång blev bjuden på sötlev

Inte visste jag då
att jag en gång skulle komma att sakna
mammas bröd

som aldrig blir bakat mer




Fri vers (Fri form) av stormengudrun VIP
Läst 106 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2021-06-18 22:50



Bookmark and Share


  soligajag_1 VIP
Vilken fin dikt om att minnas mammas härliga bröd!!
2021-06-19
  > Nästa text
< Föregående

stormengudrun
stormengudrun VIP