Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
inspirerad av Steff "livet, tiden, slutet"


transformation

livet och utvecklingen
överraskar
som på Savannen
för miljoner år sedan
när vi plötsligt lärde oss smida
verktyg som skydd
och för att döda djur

vi upptäckte elden
och grillat kött
vi byggde hus och vägar
tämjde djur

och vi for ut från jorden
upp och ut genom rymden
vi landade på månen
och tog oss hem igen
och såg ned och in genom vår minsta cell

blixten - den skrämde oss från vettet
men ändå fångade vi in den
till att löpa med metall
i långa kablar -

numera begagnas vi oss av datorer
blott
ett knapptryck bort

jag skriver i medvetande
om vår historia

Buddha, Kristus, Sokrates
Marx och Freud

kungar och påvar
med härskaror
till att fördela
jordens rikedomar
efter grad
arbetare och barn
liksom krigsfångar
behandlades som slavar
kvinnan blev betraktad
som mannens ägodel

kvinnans kraft att bära och föda
hennes närhet till månens ebb och flod
kunde ha väckt djupaste respekt
men har man jaktredskap
kedjar man djur
kan även en kvinna
betraktas som en ägodel
ett möjligt ämbar för barn
att hålla i säkert förvar

vi vinglösa, tvåbenta flockdjur
har skapat en berättelse om förtryckare
och förtryckta
och än har vi inte utjämnat bristen
på jämlikhet

än har vi största utmaningen kvar;
en trans-
formation
av universal kvalitet
kärlek och solidaritet















Fri vers (Fri form) av Blomma-Stjärna VIP
Läst 174 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-06-20 15:25



Bookmark and Share


  Bengt H VIP
En tröstlös dikt med modigt modus.
2021-07-11

  lila fjäderblomman VIP
Ja man kan förundras över den mänskliga utvecklingen - men precis som du säger, det är något som släpar efter, den andlga aspekten som uttrycker sig i kärlek och solidaritet! Bra beskrivet!
2021-06-22

    Lena Söderkvist VIP
Visst är det märkligt. Men kulturen utvecklas på andra sätt än vetenskap. Den kan vara både konservativ och nydanande. Ibland gör den motstånd. Så det kan se ut som en paradox utan att egentligen vara det. Sympatiserar helt med dig i sak. Kulturen har inte alltid rätt.
2021-06-21

  Kungskobran VIP
Låt oss njuta av vår korta stund
i sommargrönskans gröna lund

2021-06-21

  ULJO
Människans utveckling har varit enorm. På gott och ont
2021-06-20
  > Nästa text
< Föregående

Blomma-Stjärna
Blomma-Stjärna VIP