Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


En ovanligt bråkig måndag vid vanligtvis lugna Triangeln i Malmö: smärta, larm, rasistisk ordstrid och hotande hundslagsmål. Självupplevt idag 5/7. Foto: Nanna X, Friisgatan.


Bråkmakargatan

 

Vaknar med brinnande högerhand. Oro och värmebölja, vindbyar. Nymåne snart på gång, kanske åska också?

Lite yr av värmen och smärtan missar jag tvättiden vid 12 och ger mig i stället av på den fullsatta bussen till Triangeln för att proviantera. Jag inser att jag måste äta något, slår mig ner på en uteservering på Friisgatan och blir lätt nervös av den höga ljudvolymen på larmet som signalerar att min bakpotatis är klar.

När jag hämtat min lunch börjar ett än värre larmande på gatan. Två manliga bilförare har blivit oense om väjningsplikten över Södra Förstadsgatan, en svensk firmabilförare och en invandrad taxichaufför. Båda ligger på tutan. Till slut kliver svensken ut och vrålar på ren skånska.

- Är du dom i hovedet osså din jävel?

Båda bilarna kör in på Friisgatan och parkerar korrekt efter varandra strax framför restaurangen där jag sitter. Bråket fortsätter medan taxichauffören väntar på sin kund.

- Jag gör inget fel mannen, jag bara svänger in här! Jag väntar kunden!

- Åg him till ditt himland! Snart tar Jimmie över och då åker såna som du ud!

- Jag bor i Sverige! Jag jobbar här! Du kan inte göra nåt mot mig!

- Jag ringer polisen! 

- Håll käften!

Jag kväver en impuls att ropa till skåningen att det är han som borde åka hem och lugna ner sig. Vågar inte riskera att spä på bråket, men jag ger i sällskap med ett par cyklister taxichauffören support när svensken äntligen kört sin väg.

- Lyssna inte på idioter, säger vi med en mun.

Potatisen har kallnat under bråket och smakar inte lika bra som förra gången jag var här. Innan jag går vidare hinner en kvinna med två hundar passera. En svart och en vit, hållna i koppel av samma hand. Symboliskt nog börjar de också skälla på varandra. Dogfighten hänger liksom åskan i luften.

Jag går till nästa restaurang och tar ett glas vin för att lugna nerverna. 

 
Prosa av Nanna X VIP
Läst 131 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2021-07-05 15:29Bookmark and Share


  Nanna X VIP
Och nu kom åskan och regnet, äntligen!
2021-07-06

  Anya VIP
Undrar också över handen....
2021-07-06

  Anya VIP
Oj, det var sannerligen en stark text. Du berättar med sådan inlevelse. Tack för att du delar.
2021-07-06

  ung skribent VIP
Åskan i Malmö
2021-07-06

  Trädskugga
Kanske ett uttryck för skillnaden mellan intryck och upplevelser, att livet (kan vara)? bättre än vinet
2021-07-06

  "Silver" VIP
Snygg symbolik på alla nivåer i denna vardagsbetraktelse, där det drar ihop sig mer och mer till åska men jaget förmår behålla lugn och vett. Mycket bra!
2021-07-06

  Maria Sundelin VIP
Ibland händer allt på samma gång
2021-07-06

  TrollTörnTrappan VIP
Ja, sicken soppa du fick smaka på.. Visst är det otäckt när nån kallar nån för jävel, och på förhand dömer ut ens "samhällslämplighet" - långt utöver ens aktuella väjningsplikt-tolkning.

Måste ändå tillstå att städernas växande antal skilda körstilar gör mina nerver ännu mer oroade.... främst hur gäng m.fl. kan blåsa omkring i drogat tillstånd [..vår gruppresas pensionärer höll på att bli uppsåtligt påkörda vid bensinmack i mörkaste Småland].
Eller hur vi kan tillåta barn m.fl. att fritt nyttja elsparkcyklar utan grepp om trafikregler (som rentav saknas).

Så kan förstå en pyrande, åskmässig frustration från många håll, som fångas tydligt i texten, även via hundarna i gemensamt koppel.

Tror hursomhelst knappast att Jimmie skulle instämma med denna överhettade potatisknöl. Själva tvistefröet kan jag näppeligen bedöma, eftersom ej var på plats. Kan bara bekräfta att man i regel gör bättre i att ta det lilla lugna.
2021-07-06

  Chan VIP
La den också som bokmärke. Ska läsa den vid tillfälle för dottern som ska flytta till nämnda gata. Men vad har hänt med din hand!?
2021-07-05

    Lena Söderkvist VIP
Sicken vittnesbörda, ja, det är ju en sådan värld vi lever i. Bedrövligt. Väl beskriven situation på min ära. Och tack för att du och de andra gav taxichauffören ert stöd. Sådan skit som han fick ta av pappskallen skall ingen behöva ta. Jättebra att han röt ifrån själv också.
2021-07-05

  lodjuret/seglare VIP
Bokmärker för repriserad läsning högt för väninnan i telefon. Just nu är det visserligen reklam och rösten säger 'programmet presenteras av', för att antyda att den vilken 'skänker en slant' visserligen gör det, men ofta inte har minsta aning om till vad. Detta har tyvärr vissa likheter med en möjlig tittare, stundom.
2021-07-05
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X VIP