Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En poetisk-psykologisk betraktelse. Lade just till en fjärde vers (på tredje plats) med en kategori som ju rent logiskt sett borde finnas.


Ego ego duo duo

 

Egoister

är tuffa typer

planterar i rader

låter andra rensa ogräs

fyller frysen till brädden

i beundran över sin egen hjärna

 

Egocentriker

är mer förvirrade

planterar i cirklar

lägger ogräs i frysen

skyller på andra

fångna i sin egen hjärna

 

Duoister

hyllar tvåsamheten

planterar och rensar ogräs tillsammans

öppnar ibland frysen för andra

aldrig hjärnan

 

Duocentriker

är de farligaste

planterar ogräs i andras hjärnor

fryser ner dem sedan

 

 

 




Fri vers av Nanna X
Läst 182 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-07-08 04:59



Bookmark and Share


    Lena Söderkvist VIP
Rätt många politiker som tillhör den fjärde kategorin, tror jag.
Din dikt rymmer både humor och allvar.
2021-07-11

  TrollTörnTrappan VIP
Grunnar på var Ingmar Bergmans filmkaraktärer tenderar hamna på denna karta...?
De öppnar ju sina hjärnor oavbrutet (såväl frysta som kokande) - så duoister kan de ingalunda vara.
Kanhända duocentriker - eftersom de ideligen interagerar på ett bråddjupt, kontrollerande vis.

Samtidigt får många dialoger drag av monologer - som snarast går i egocentriska, skeva cirklar.
Ren egoism gör sig nog bäst i äventyrlig actionfilm, men skulle snabbt bli ointressant för drama av hans psykologiserande art?!
2021-07-09

  TrollTörnTrappan VIP
Jomenvisst, så sociala lyckas "Duoister" vara, just för att de håller alla analyser, omdömen och upplevelser inom sig = endast talar om sånt som är gemensamt uppenbart?!

Din kärnfulla skiss över dessa "nya kvadranter", får mig inse att jag titt som tätt blir lite avundsjuk på duoisterna. Kunde jag ha varit lika cool, hade säkert både partner och barn blivit lättare av..?
2021-07-09

  "Silver" VIP
Tredje tillagda versen, med duoister, mycket träffande! Så rart ända till … sista radens hake :) Mycket bra!
2021-07-09

  TrollTörnTrappan VIP
Fascinerande förskjutningar... av hur "ogräs" hanteras osv.

Om jag lever upp till någon av dessa så blir det nog egocentrikern. Med narcissistiska tendenser, dock inget motiv att utnyttja andra.

"Duocentriker" - vilket smart påhittat(?) epitet! Som först låter sympatiskt, men egentligen motsvarar en psykopat..?
2021-07-08

  "Silver" VIP
Ja, intressanta tankar verkligen! Om olika personlighetsdrag. Och hur andra kan bli offer för dem, eller påverkas av dem. Och jag funderar så på vad frysen kan symbolisera! När man stelnar i sin uppfattning? När det blir svårt att tänka nytt?
2021-07-08

  Maria Sundelin VIP
Intressanta tankar
2021-07-08
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X