Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det är människor det handlar om



Det ät titeln på en av Jerzy Einhorns böcker
I boken tog han upp vad som hände i Sverige
inom cancervården (han levde 1925-2000)

UTVALD ATT LEVA blev hans succebok som handlade
om författarens polsk-judiska barndom och upplevelser
under kriget
Han tillsammans med 3 polska studiekamrater kom
till Sverige som flyktingar 1046, en av dem
var hans blivande hustru
De två utbildade sig till läkare och vigde sina liv
åt Cancerforskningen
Han blev klinikchef för Radiumhemmet
sedermera politiker i frustration inför en utveckling
som hotade rasera allt som byggts upp
inom vården och den solidariska välfärden i Sverige

Han satte pekfingret på bristerna omtanken om nästan
och myntade flera sanningar i sin bok om cancervården
"Riksdagen offrar de svagaste"
"Solidaritet med de svagaste Vi får inte acceptera
att sjukvården ställs utan nya resurser"
"Vi tvingas svika cancerfall"

Demokratins styrka och svagheter blottas
enskilda politikers och politiska partiers begränsade
handlingsutrymme i en parlamentarisk demokrati.
då villkoren bestäms av makthavare
som är kohandlande byråkrater

Han och hustrun avled båda av Cancer
anar skyddsutrustningen inte var så väl utvecklad då

Han lärde sig av sin fader att människor
av grunden är goda. De som inte är goda har
blivit skadade. Det är synd om sådana människor,
de är inte lyckliga, det finns ingen anledning
att hata dem. - hatet skadar mest den som hatar,
inte den som hatas.

En både naiv och idealistisk livssyn enligt min mening.
det finns människor som borde aborterats som foster
för deras ondska av dignitet doktor Mengele Hitler PolPot
och de andra som mördade torterade människor
men det sista den som blir hatad bryr sig inte, det är helt riktigt
att ha medlidande med ondskan är förenat med destruktivitet
och gissla sig själv som munkarna plägade göra i klostren.

Märkligt allt han tog upp kunde skrivits idag
den politiska röran kommer lamslå förändringar
och de lata griper möjligheterna utan skam


"halvsanningar är farligare än lögner -
en lögn blir snabbt avslöjad, en halvsanning
kan leva länge.
Thomasav Aquino




Övriga genrer (Essä/Recension) av morgonstjärna VIP
Läst 99 gånger
Publicerad 2021-07-13 11:16



Bookmark and Share


  morgonstjärna VIP
det där med halvsanningar har vi ju lärt oss den hårda vägen klokuggla det stämmer.
2021-07-13
  > Nästa text
< Föregående

morgonstjärna
morgonstjärna VIP