Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Skuggan över axeln 3

Så har vi kommit så långt vi vet. Vi känner dess skam tillsammans och dess otillräcklighet tillsammans, och jag försöker då skingra alla känslor med att berätta om relativitetsteori, kvantfysik eller sportresultat. Det fungerar en stund, men snart nog känner jag dess längtan, dess starka kraft efter... ja, vad?
Så jag berättar om dess andra förälder: dess fader.
Fadern hade inte möjligheten eller förmågan att ge något, mer än goda råd som till vuxna. Han delade med sig av sina vuxna nöjen, som Allan Edwalls visor, att köra en kvällsrunda för att se på rådjur, och, ja, det var väl det. Sedan fick du klara dig själv, eller vara hos farmor. Det var inte ofta du träffade din fader, men när du träffade honom var det just så.
Och du blev äldre, och du ringde, men han ringde aldrig tillbaka. Och du ringde och grät och skällde, och du ringde din mor och grät och skrek, men ingen av dem ville prata med dig. Du längtade och lärde dig att längta. Du längtade och gjorde allt för att bli sedd: du presterade, du förminskade dina behov, du satte dig lägre än andra för att beundra dem, du satte dig högre än andra för att bli intressant, och du fastnade för dem som inte gav dig något tillbaka: du gjorde allt, precis som du hade lärt dig. Och du fick så lite, precis det lilla som du inte ens var värd, och du blev lycklig en dag. Så rycktes det ifrån dig. Och du drabbades av panik, och sedan rädsla och skam, och du drog dig tillbaka igen, men litet längre, djupare, innesluten.
Så slutar jag att berätta och du sitter på min axel och andas lite lugnare för en stund. Jag lyfter min högra hand och stryker lite försiktigt över din rygg. Ibland, när jag har berättat klart denna tredje del för dig, somnar du och jag kan lägga dig i min famn, se på dig och fatta dig med min kropp och mitt sinne.
Det är ännu långt kvar tills våra ögon kan mötas, men jag hoppas, längtar och bävar.
Prosa av med viss svårighet!
Läst 15 gånger
Publicerad 2021-07-21 21:21Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

med viss svårighet!