Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
J.S. Bach, "Partita i D-dur" (YouTube: Partita in D Minor med Itzhak Perlman, violin). "Flicka med pärlörhänge" - en berömd målning av Vermeer 1665.


DEN FEMTE EVANGELISTEN

Från världens mulenhet vill man ju smita,
för att en stund få lyssna på Johann,
på Bach, alltså Johann Sebastian
och hans variationer i "Partita".

Partitan går i dur. Man lyssnar länge
på soloviolinens glädje och espri
och bilder tränger fram som broderi,
ibland som "Flickan med ett pärlörhänge".

Man kanske inte tror att man är kristen,
men den som lyssnar tvivlar icke snart.
Gudomligt drillar han, violinisten!

Att han är sänd av Gud är uppenbart,
åtminstone av Bach, evangelisten,
som åter får vår värld att lysa klart.












Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 210 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-09-14 14:34



Bookmark and Share


  Jan Widströmer VIP
Vackert formad hyllning till Bach! Delar din beundran.
"Flickan med pärlörhänge" finns inte bara som målning, utan också som mycket vacker och Vermeer-trogen film med Scarlett Johansen som flickan och Colin Firth som Vermeer. Rekommenderas alla konst och Bach-älskare.
2021-09-14
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP