Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Efterlyses: En eller flera lyssnare

Svart vilar tjärnen
i höstlig skymning
ligger nejden tyst

stint stirrar hannar
i djurisk maktkamp
stångas skogen röd

skrämt skriar kalven
i älgkons närhet
händer inget ont

svart lyser torget
i mänskligt dunkel
ekar skottet skarpt

stint stirrar hannar
i mörkrets centrum
rinner liven bort

skrämt vaknar barnet
i nattens timma
sover ingen lugnt

ännu ett liv slocknar
då ett annat föds
i jubel och glädje
väntar sorgens mörker
som ett evigt vågspel
kommer kam före dal
innan vågen vänder
ut mot evigheten
i de strandsattas väntan
ropas frågan om varför
mot en svarslös horisont

du tar väl seden dit du kommer
tar det mesta med en klackspark
firar midsommar som en mas
små grodorna är lustiga att se
hatten på som en kulla

tar väl seden dit du kommer
aktar dig för det okända
låser hittills olåsta dörrar
lyssnar på skeptiska profeter
vänder dig mot de dina

tar väl seden dit du kommer
stannar där du förväntas vara
låter dig luras av lovvärda löften
lever i god tro om det goda
hoppas på att räknas med

när du tröttnar på ohörsamhet
när du hör krav på fler poliser
när du läser om strängare straff
får du bevis på oförmåga
att lyssna på det outtalade
att förstå det oöversatta
att acceptera otillräckligheten

i ditt nya hemland
i mitt gamla hemland
i vårt gemensamma hemland

uppmuntras det till fritt skolval
så att de insatta infödda
kan undfly de utsatta utanför

ställs akademiska krav på analfabeter
orimliga även för infödda praktiker
med förmåga att krossa kontinenter

motarbetas integrationen
fördjupas oförståelsen
odlas meningslösheten

tills de stridande möts i en lika oväntad som hoppfull omfamning
i slutet av ett skyttegravskrig
mitt i ett ingenmansland
någonstans mellan himmel och helvete

svart vilar tjärnen
i höstlig gryning
skjuter hoppet skott

































Fri vers av sunnanö
Läst 130 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2021-09-18 21:58



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Jag kräver fler poliser och strängare straff. För mig är det en självklarhet.

2021-09-19

    Ohemulen VIP
Bravo!
2021-09-18
  > Nästa text
< Föregående

sunnanö