Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Förvirrande ord av en trött själ på väg till huvudkudden för några timmar i drömmarnas förhoppningsvis underbara värld ... Men likväl värda att läsa och tänka över lite mer ...


Det allra bästa med att göra en text allmängiltig ...

... är speciellt
när det handlar om känslor
eller annat av mer personlig karaktär

... att de som läser och tar till sig
det vi förmedlar från våra innersta rum
inte behöver bry sig 
om något annat än det 
som just de berörs av och tycker om
av det vi förmedlar ... 

Ibland är det på sin plats
med att göra det man känner
till någonting mer
generellt allmängiltigt
för att den som läser ska
kunna läsa in sin egen person
och tillika aktuella eller tidigare situation
i det vi förmedlar ...

Det är helt ok! 
Och till och med en god ambition i sig ...

Men när det blir till
intet annat än tvång och krav
på att vi för att få publicera
det vi känner inom
måste göra det mer allmängiltigt
för att det ska kunna
bortrationaliseras
genom att det generaliseras

Då är det enligt min mening
hög tid att börja fundera över
vad vi egentligen vill

Ty vi älskar
vi känner oss ensamma
ibland svikna
andra gånger ilska och föbannelse
inom oss råder och måste få komma ut

och alla mer eller mindre behöver
någon som
tycker om
bryr sig om
engagerar sig
och som älskar och också behöver

Behöver få känna 
att det finns fler 
som lever och ser
utifrån sin egen personliga position
i en verkligt existerande situation

utan att tvångsmässigt
göra allt till någonting
speciellt generellt
och allmängiltigt

som exkluderar 
varje litet uns
av tillstymmelse
till möjlig känsla 
av verklig inklusion ...

 

 

 

__________________________________
Publicerad här tidigare i oktober 2012
men det förmedlade budskapets
innebörd och mening saknar bäst före datum ...




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 165 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-09-19 05:23



Bookmark and Share


  Swirling
Håller inte med om att texter måste göras begripliga eller tas ansvar för riktigt, kanske möjligen om man skriver rasistiska eller riktat mot någn för at skada denna person eventuellt. Det är det fina med skapande, att de som inte förstår förstår inte, och att man får göra som man själv känner.
2021-09-19

  Ulf Carlsson VIP
Det är ju okej att skriva vad och hur som helst för sin egen skull - som ett slags egenterapi, men när man publicerar texter på en offentlig plattform, har man också andra syften. Man har också ett personligt ansvar för det man skriver.
Budskap, form och språkbehandling behöver utformas, så att åtminstone likasinnade kan förstå innehållet i en publicerad text. Skönlitterär produktion är en seriös verksamhet.
2021-09-19
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP