Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Poesi diktkonst/ ORDET är fritt

Poesi är ord som talar,
vare sig de är få,
eller forsar fram som
rinnande vatten.
Litterära texter som kännetecknas
av estetiska uttrycksmedel såsom
rytm, eufoni = välljud
och språklig förtätning vilket resulterar
i en särpräglad grammatik,
prosodi = ett språks ljudegenskaper.
och typografi = konsten och hantverket att utforma texter.
Sen har vi lyriken som kan härledas till att
man från början framförde verken
i ackompanjemang av lyra:
på engelska betyder ordet lyric fortfarande
låttext, medan genren kallas Poetry.
För mig är Poesi ett uttrycksmedel,
att med hjälp av orden kunna förmedla
känslor, smaker och ljud,
som läsaren, åhöraren kan identifiera sig med,
eller ge en ny dimension att söka i.
Detta var tankar som slog mig när jag
läste vad Wikipedia gav för förklaring till
vad Poesi är.
Men personligen tycker jag att orden är
ett uttryck för livet och alla dess skeden,
att användas av alla som vill dela med sig av
sina tankar, känslor och inre djup.
ORDET ÄR FRITT!








Fri vers (Modernistisk dikt) av angela Täubert fd Jansson VIP
Läst 141 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-09-21 08:32



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
En viktig metodik att ta till sig, hur skriver man, och att låta orden vara just fria är kärnan, men samtidigt låses de fast i former, ja dock din text belyser paradoxen med det fria ordet som kanske hägnas av sin form...
2021-09-22

    Sefarge VIP
Influencer-poesi
Någon ny genre
I tiden som även
Mången på det
Här stället tar
till orda med
Ty "Ordet är
Ju fritt"
;)



2021-09-21
  > Nästa text
< Föregående

angela Täubert fd Jansson
angela Täubert fd Jansson VIP