Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Foto från eget album


The Rolling Stones tar mig med storm


Det som blev den verkliga upprinnelsen till evenemangs-staden Göteborg började egentligen med Rolling Stones Ullevikonserter 1982.
Efter att ha givit en inomhuskonsert 1965 i Mässhallen och med start under 70-talet utomhusspelningar bland annat på Liseberg satte superrockgruppen sprätt på hela staden i början av 80-talet och fick folk att sova över på gator samt i parker i väntan på Mick Jagger & CO.
Maten tog slut i butikshyllorna och folk satt ute på Avenyn vid Gunnars livs och åt med fingrarna direkt ur konservburkar samt slickade girigt efterrätts-marmeladklumpar runt evigt leende munnar.

Premiären i Mässhallen 31 mars 1965 var första gången en riktigt stor popgala anordnades i Göteborg och alla var nervösa såväl arrangörerna som flertalet aktörer inom polisen.
När flera hundra ungdomar tryckte på under det första biljettsläppet chippades det efter andan hos ordningsmakten som fick sätta stopp.
Det andra försöket ett par dagar senare som gick av stapeln på förmiddagen gick betydligt lugnare och alla blev nöjda till slut.
Denna konsert blev faktiskt den enda inomhus-konserten med den engelska supergruppen i Göteborg.
Den andra inomhusscenen vid Lorensbergsparken fick hysa Beatles som hade gynnat göteborgarna med sin enda spelning i stan ett par år tidigare.

Promotorn Simon Brehm var nöjd med både publiken och själva Stones-konserten i Sveriges andra stad även om recensionerna i Göteborgs Tidningen slog fast att ”Rolling Stones gör sig bäst på platta”.
Då hade Rockgruppen släppt både ”The Rolling Stones 1&2” samt höjdaren ”Out of our Heads” just 1965 med ”(I cant get no) satisfaction” samt ”The last Time” som verkligen tände mitt intresse för Stenarnas uppkäftiga Rock and Roll stil.

Den enda av Rolling Stones Göteborgs-konserter jag själv bevittnade gick av stapeln på Eriksberg 1990 och inne på det gamla varvsområdet hade det riggats en scen i solskenet denna fina sommardag på Hisingen.
Sent omsider kommer Mick Jagger & CO guppandes över älven i en av Älvsnabbens färjor och med ett fyrverkeri av rökpuffar kunde äntligen ”Start me Up” ljuda ut över den stora arenan.

Förrförra året tuffade ”No Filter Tour” (Pandemiskt upphackad) med en sprittande och sprallig Mick Jagger (78 år) trots hans hjärtoperation ett år tidigare.
En låt ”Living in a Ghost town” på ett senare skivsläpp är egentligen gruppens musikaliska kommentar till ett Coronastängt London.

Den uppkäftiga Rockmusiken som Stones numera rejält ålderstigna musikanter alltid har levererat förs nu också vidare av ” Rocks Off” samt ”Stenarna Rullande” i den svängiga hamnstaden Göteborg.
Övriga genrer (Journalistisk text) av Lars Thorelli VIP
Läst 46 gånger
Publicerad 2021-09-21 11:37Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Lars Thorelli
Lars Thorelli VIP