Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Litterära brottstycken (591)


NÄR ENGLAND BLEV TILL DORIAN GRAYS PORTRÄTT

I den europeiskt litterära mylla
som grodde under 1800-talet av
diktare och författare kom han
rätt i tiden på gott och ont där
han " stack ut " som utpräglad
dandy med narcissistisk hybris
likt en litterär rockstjärna med
sitt provocerande beteende och
kritiska idiom.

Oscar F. O'Flahertie V. Wilde (1854-
1900) som utmanade det Viktorian-
ska Englands prydhet och dubbel-
moral genom sitt vidlyftiga sexual-
liv blev själv den Dorian Gray vars
porträtt han utmålade i sin roman
1890 tio år före sin död och vars
porträtt han förstörde,
men det på ytan så beskedliga Eng-
lands oskuldsfulla sken av att upp-
rätthålla sin moral genom ett enda
offer som blev just Oscar Wilde
vilket framställer honom mer som
martyr för ett lands oansvariga
förnekande av sin egen existens,
och istället blir till ett England som
mer liknar Dorian Grays porträtt
än Oscar Wilde själv.

~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 198 gånger
Publicerad 2021-09-22 02:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP