Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Hur blev jag bjuden som trettonåring på alkohol, min första fyllan, kulturkrockar. Av ren ilska tidigare har jag beskrivit min bakgrund, jag ville få ut den. Om man håller tyst, då tappar man hela poängen. Lånat bild!


Idrottsvärlden och min första fyllan


Jag är idrottare, spelar basket, det är vintern, julen närmar sig och med det även vår årliga vinterträningsläger, på ett turistort som ligger nära till min hemstad, bara 2, 5 mil, det är höga och rena energier där. Jag är bara tretton spelar med de som är 3-4 år äldre.

Det är ett annat land och andra regler som gäller där. Testerna är lika hårda som Ceausescu. För att ska kunna spela en säsong till, då behöver man lämna prover/tester. Det är som att få en "legitimation" för en säsong. Man lämnar prover två gg. årligen, på början av året och tidigt på hösten.
Det är intresset/efterfrågan som styr om varje stad har ett idrottslag i varje sport.
Tränarna är utbildade idrottslärare med min 3. års utbildning, specialiserats bara med ca två sporter och de flesta av de har spelat samma sport sedan tidigare. Varje större stad har en sport klubb, alla sporter, idrottsevenemang styrs därifrån och finansieras av staten.

Vår idrottslag består av ca 10 spelare, vi är utplacerade i olika pampiga villor, stugor, som ligger inte tätt men ändå ligger ganska nära varandra och väldigt lika till svenska stugorna faktiskt. Gymnasternas pojklag och några skidåkare, tennisspelare bor i samma villa.
Det är julafton, kvällen närmar sig och med den även festen. Vi lätt köper en flaska stark, ingen alkoholmonopol, eller IOGT rörelse, det är bara restaurangens pris som påminner oss att finns ingen affär där.
Vår tränares fru väntar sitt barn och vår tränare far hem för att fira jul i smyg.
Fira jul är otillåtet när kommunismens hårda vindar blåser och styr. Men ändå alla firar jul.

Dagen förre är det mask bal, någon underhållning måste vi ha och det är bara fantasi som sätter gränser vilka kläder ska vi ha. Jag klär mig till en nunna med hjälp av en vit lakan, svart skärp och en kors. Kors och andra kläder är det lätt att hitta. Det hjälper vår värd som bor i samma villa och med mitt val är jag snabbt populär.

Efter vår packet utdelning börjar festen, vi är bara 4 i ett rum, vi blir flera, när några skidåkare hänger med. Mattorna rullas upp, bord och stolarna byter plats både på sängen men även på andra ställen. Alkoholen tar snart slut det är bara 75 cl, vi är många jag är yngst men jag vill vara med....
Klockan 21, lamporna borde ha släckts men då är vi långt ifrån vår villa. Den katolska kulturen att sjunga psalmer i kör framför andras dör på julafton är målet. Där får vi lite alkohol "på köpet".

Vår hemfärd blir inte som vi hade tänkt. Att sjunga heliga psalmer mitt i natten i ett liten turistort är inte den smartaste sätt att gå hem. Tränarna som upptäcker ljuset, den överlämnade rummet, flaskan, den upprullade mattan ... De hittar oss när klockan är ett.

Tränaren kommer tillbaka dagen efter, vi förbereder oss för den hårdaste träningen men vi får "berg promenad" längst ner under den höga bergen. Han frågar långsamt "Men tjejer varför gjorde ni det, när jag inte var här". Lagkamraten svarar snabbt. "Det kan vi göra om ikväll."

Lite senare i livet när en ishockeylag hamnar i blåsväder försöker jag försvara de inför mina arbetskamrater, då får jag mothugg och jag berättar min historia.

Jag har inga problem med alkohol, dricker väldigt sällan och med mått, när det är fest!


Övriga genrer av magdolna VIP
Läst 22 gånger
Publicerad 2021-09-26 16:52Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Jag är absolutist och dricker aldrig alkohol.
Alkohol borde förbjudas i Sverige.
2021-09-26
  > Nästa text
< Föregående

magdolna
magdolna VIP