Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Seg Höst

De långa Höstdagarna i slutet av ett år; de sträcker ut sig —
vardagslinan blir till ett gummiband —

att varsamt trippa på tå, på.

och dessa septemberdagar; de segar sig fram som snigelslem —
och jag — jag släpar mina ben till sorlet i mitt huvud

som befaller;
gå dit!
gör det!

och dessa gråa oktobermornar; de fängslar mig —
som en nattfjäril som klibbat fast i spindelväv

och jag släpar mina vingar över knastrig mark.
drar min last —
jag som ej kan flyga.

för fångad är jag,
av känslor från förr —
en gryta av ro och oro

dessa Höstkvällar; så regnsvullna och lufthavet ger min ångest
två namn —
disig & oklar

vagt vibrerande i de låga frekvenserna —
mitt sega morgonskelett
jämrar i sina fogar

den är så svårmanövrerad —
denna Höst

den våta, täta luften både bedövar och kväver

jag har inget mer att bepröva —
för Höstdagarna,
de egentligen inget kräver

men de skaver likväl,
på ett förklaringsfattigt sätt

jag ser sämre genom dimman —
den tröga vattenslöjan ger mig dimmsynthet

men jag känner desto mer.

så bländad av en vitgrå skugga som tapetserar himlen,
varsamt vrider sig över husen, över dagisgården —
som ännu är tom på barn.

dessa Höstmornar; att vara ett barn på väg till dagis —
låg sol som kryssar sina strålar fram till mjuka kinder
att kyssa

och reflekterar de gyllene löven som
skimrar när de vänder på sig
i vindens rysning

ett barns oändliga Höstkänsla —
aldrig övergiven.
alltid återgiven — så fort

tiden lugnar ned sig.

och jag återfinner mig i denna tid
alltid på samma sätt —
den tiden när löv blir till gulddroppar

och skogsmossan fylls av svampar
och soppar.




Fri vers (Fri form) av Essisen
Läst 271 gånger och applåderad av 11 personer
Utvald text
Publicerad 2021-09-29 21:56



Bookmark and Share


  SatansSon VIP
den har tendens. den är mycket bra. värsta tiden på året återstår. dikta om den sen. du kan det.
2021-10-13

  Ulf Carlsson VIP
Mollstämd höstkänsla i denna dikt, som dock vänder i dur på slutet!
Metaforer, naturbesjälningar, ord- och rimlekar gör läsningen meningsfull.
(Ordbehandlingen går dock att slipa på liksom meningsbyggnad och interpunktion.)
2021-10-10
  > Nästa text
< Föregående

Essisen
Essisen