Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vad kan ligga bakom uttrycket "släkten är värst?"

Nu skall ni inte hårdra detta som att det jag skriver skulle vara dagens sanning.
snarare är det en tankegång kanske väl värd att begrunda som jag burit i mitt inre.
Men låt oss ta det från början. då fanns nämligen en psykiatrisk sjukdomsdiagnos som kunde drabba den enskilde orättvist hårt nämligen "paranoja qverulans" om läkarna ansåg fallet vara allvarligt och svårt kunde patienten spärras in på Beckomberga eller Långbro. Där kunde den stackars patienten plockas på pengar och hur mycket berodde i stor utsträckning på vederbörandes ekonomi och släktingarnas eventuella goda samveten och känsla för moral och allmän hederlighet. Som alla vet faktorer av synnerligen växlande kvalitet hos släkter och övriga anförvanter. Myndigheterna vaknade till först när den psykiska sjukligheten steg markant och märkligt i förhållande till jämförbara länder. Det fanns enligt medicinalstyrelsen(föregångare till Socialstyrelsen) ingen rimlighet i att svensken skulle vara så mycket svårt sjuka än övriga nordbor.Efter heta debatter lades slutligen de stora mentalsjukhusen ned i alla fall så långt jag vet och sjukhusen fick andra uppgifter. Och diagnosen slopades till förmån för uttrycket "rättshaverist".
Huruvida detta stärkte udda personers rättsliga ställning kan jag inte ha någon åsikt om. Möjligen kan och bör man fundera över samhällsutvecklingen i relation till vårt sätt att se och bedöma psykisk sjukdom och utanförskap med udda personligheter.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Sören Turesson VIP
Läst 158 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-10-01 22:03



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP