Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© "Litterära brottstycken" (594)


FÖRFATTAREN MED NIO PSEUDONYMER

Barnboksförfattaren till " Wizard of Oz"
L.Frank Baum (1856-1919)
var en högst ombytlig karaktär med nio
olika författarpseudonymer och yrkes-
prövningar som skådespelare,prosaist,
poet,redaktör med egen tryckpress,
förläggare,producent,journalist,politisk
aktivist och dramatiker samt antagligen
något mera.

Med inspirerande influenser från bröd-
erna Grimm och H.C Anderssen
skapade han Wizard of Oz som en serie
om 14 volymer vilka även fortsatte med
andra författare efter hans död.

Baum som var ett drömmande barn
långt in i vuxen ålder och behöll sitt
barnasinne livet ut var inte lika harm-
lös i sina politiska uttryck där hans
rasistiska bemötande mot sina värdar
indianerna i det land han växt upp i
men som själv inte tillhörde dess urbe-
folkning och ville att de skulle utrotas
från sitt moderland fick hans efterlev-
ande arvingar att be om ursäkt offent-
ligt för hans räkning eftersom ingen
enda människa är fullkomlig.

-




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 480 gånger
Publicerad 2021-10-12 04:14



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP