Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© "Litterära brottstycken" (595)


NÄR DÖDEN KOM FÖR ATT SKIPA RÄTTVISA

Hans Holbein ( 1497-1543 ) var den
konstnärlige författaren som istället
för ord mera använde sig av träsnitt
där hans avsikter med sitt verk
"Dance of the death" (1523-26)
inte kunnat vara tydligare där döden
själv inkräktar såväl till helgdag som
vardag hos människorna som en rätt-
visans domare där alla döms rättvist
efter förtjänst och belägenhet och
hjälper den nödställda medan den
som utnyttjar hennes belägenhet
bestraffas och domare som felaktigt
dömt oskyldiga blir dömda efter
brottets värde samt de som sått split
i andras hägn själv får skörda konsek-
venserna.

I denna dödens rond går varken rik,
fattig, kung, luffare, prinsessa, piga,
riddare eller bonde säker, när döden
är både en gud och djävul.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 186 gånger
Publicerad 2021-10-13 13:21



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP