Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Solstrale... Texten återpublicerad från arkivet...


SAGAN OM ÅRSTIDERNA // VÄDER-LEK

 

vintern stal rosorna från våren. en fastfrusen tår på vårblek kind. vårlökarna protesterade med att blomma sent. utpressade vintern att släppa rosen fri. annars vägrade snödropparna att blomma. vintern gav med sig. frisläppte rosen till slut. men vintern var en cyniker som hade tvång att stanna så länge det gick. så vintern stal körsbärsträdens knoppar...

årstidspolisen hade fått nog efter femtiotusen anmälningar mot vintern. nu lade de upp en efterlysning av vintern. men vintern kom aldrig. det fanns endast några spår av den i slutet av mars. men så slog vintern till igen i början av april. dock tolkade några omedvetna det hela som ett aprilskämt. men då sommaren börjat gråta floder och höstläge infunnit sig pga torkan måste något göras.

hela styrkan sattes in och i mitten av maj på Norges nationaldag slog de till. en sommargisslan ville man inte vara med om. snön låg över åkrar och ängar med flera decimeter. årstidspoliserna slog ett grepp om vintern och bannlyste den efter sitt dåd emot våren. efter förhandlingar släppte vinter ifrån sig körsbärsknopparna och körsbärsblomsterna slog genast ut.

sommaren viskade varma romantiska metaforer under vårens sista blomningsdagar. sedan tackade våren för detta vackra möte och lade sina blomsterfång i frövila. sommaren lovade våren att förvalta, försvara och vårda fröboden. men men höstligan lurade i skymningen. midsommarälvornas dimhöljda ängar beslagtogs av höstligan. de stal sommarregnets ynnestdroppar. nu var goda råd dyra...

ingen ur årstidspolisen orkade göra något. de låg alla uttorkade vid skogsbrända ödemarker. vad skulle nu ske? frostrosornas minnen vaknade när mytologiska sagor berättades för dem av deras farfar Kung Bore. de smed en plan att frostbomba fjällkedjorna för att skapa med solens strålglänsade kollektiv smältvatten och ånga. moln blev resultatet och sommaren började gråta så berörd och tacksam för hjälpen. bränderna var nu släckta och skogen räddad...

årstidspoliserna kunde pusta ut...

 




Fri vers (Prosapoesi) av Solstrale VIP
Läst 261 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2021-10-16 08:19



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
S aga som heter duga
A bsolut för denna buga
G ott att bli trugad på
A lltså om jag får lov säga så
N ilson menar att den bör
* bjudas så, FÖR DENNA
* FÅR INGEN ALLS LOV
* ATT UNDGÅ MÅSTE
* ABSOLUT LÄSAS
* AV ALLA en underbar
* sann information som
* ger väderleken en helt
* ny väderstation med
* för oss poeter en rätt
* och helt passande ton!
2021-10-16

  alicja lappalainen VIP
Din vackra saga ledde mig till Olof Rudbeck och hans verk, Tack.
2021-10-16
  > Nästa text
< Föregående

Solstrale
Solstrale VIP